13 Langkah hilangkan Mengantuk dan Tekanan

Di sini terdapat beberapa langkah senaman yang boleh menghilangkan rasa mengantuk dan tekanan. Kepada mereka yang selalu rasa mengantuk ataupun tengah mengalami tekanan, Sila ikuti dan lakukan senaman ini. Selamat Mencuba!!

LANGKAH 1

Ini adalah ala taichi sikit la… sebagai permulaan untuk memanaskan badan..

LANGKAH 2

Tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher anda..

LANGKAH 3

wa..wa..aaa

LANGKAH 4

Gerak kekanan kemudian ke kiri..

LANGKAH 5

Gerak ke kiri kemudian ke kanan. Ikut sahajalah… jangan terpusing kepala sudah la..

LANGKAH 6

Tepuk kuat kuat kat dahi.. Ini untuk menghilangkan mengantuk..

LANGKAH 7

Selepas itu buat gerakan tangan dan badan… buat macam gembira je..

LANGKAH 8

Kemudian goyang-goyangkan kaki dan badan sedikit… Lakukan seperti kita tiada masalah…

LANGKAH 9

Lakukan secara agresif pula… Jangan peduli apa orang lain kata..

LANGKAH 10

Hilangkan semua tekanan…

LANGKAH 11

pusingkan kepala…

LANGKAH 12

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

LANGKAH 13

Akhir sekali lakukan joget kucing…

————–

Sekian….SELAMAT MENCUBA>>>

About these ads

About Abu Musaddad

"Setiap setangga ilmu ku tingkat...Insaflah aku jahilnya diri...Keinginan panjang, kehidupan singkat. Tapi....Aku tak bosan, dalam mencari..."

Posted on 16 Julai 2008, in Motivasi. Bookmark the permalink. 203 Komen.

  1. entri ni comey

    KAM : TQ…Ada masa tryla praktikkan ye…he he he…

  2. hahaha…klaka la gambo2 katon tu. kalau praktikkan depan orang ramai sure lepas tu segar sepanjang zaman. hahaha…

    KAM : he..he..he..Emmm mmg lelakar pun tengok katon tu buat senaman…he..he…TQ my friend..

  3. Alwi….posting senaman ini amat menarik, boleh tak saya kutip untuk dimasukkan dalam laman saya. Seronok ikut senaman itu, malah saya asyik senyum dan ketawa aje setiap kali memandangnya. Hilang rasa mengantuk. Alahai…. Terima kasih. Dah dapat kebenaran baru saya postingkan ke blog saya.

  4. Oh ya…lupa, kirimkan ke email saya. Terima kasih atas sumbangan yang bermakna ini.

    KAM : Emm…Boleh aje..he2, ok insyaAllah nanti ana emailkan, atau ustazah copy n paste terus dari laman ini takpe jugak…TQ.

  5. Bapak..
    Lucu sekali, ha..ha…ha…
    Bagus ni ditampilkan saat rehat sejenak untuk seminar atau teachers training. Pasti seru…!

    KAM : Emmm…Bagus jugak buat selingan dalam P&P para guru…Murid tak boering dan mengantuk…he he he…Syukran kerana mengunjungi Kalam Abu Musaddad…

  6. ahakss…memang best & boleh hilang ngantoknyelah..penat badan pun tak terasa tau..
    anyway thanks,leh lah saya inform pada rakan sekerja..hehe…

    ****KAM : Emmm..informkanlah apa2 yang baik dan memberi manfaat kepada semua apa yang terdapat dalam blog ini semoga ianya menjadi amal jariah untuk kita semua…TQ kerana kunjungi Kalam ini, ada masa sila bertamu lagi…he he he…****

  7. saya tak dapat tengok pun gambar nak hilangkan ngantuk tu.. kenapa tak ada gambar ek?

    ****KAM : Saya dah check artikel ni tadi…naper plak jadi macam ni…dulu tak jadi gini…Saya mtk mf banyak2 dan insyaallah saya akan kemaskini balik artikel ni….****

  8. a”ah….year..ilang nantok kite

  9. beshhh..lawak je..ley wt ilang ngtukkkk

  10. assalamualaikum
    lawak btul hehe… hilang rs ngantok
    syukran

  11. ha3..comeii la karton 2…;)

  12. assalamualaikum,,,..hehehe..lcu t0l crtun 2,,

  13. henry gurney

    bhutoh dek!!!! x hlg ngantok pn..

  14. mane nak dapat animation2 2 sume?

  15. wEw
    goyang goyang ee

  16. salam,,lawak ler tpi malu ler nak wat depan orang ramai…hehehehe

    • Waalaikummussalam wbt………..buat ramai2 baru tak malu…..hahahaha….ataupun praktis dalam rumah baru xde yg tengok…………….hahahahaha….

  17. hahaha…bestnye..ilang tros tension sy

  18. salam. boley x saya nak copy entry kali ni, pastu letak kat blog saye? sangat menarik! nanti saya akn link kan kembali ke sini. terima kasih!

  19. ahahaha..sy engat nk try..tp ble pk2 blek..msty malu gler pas wt cm 2..pape pn its good idea..

  20. numpang copy paste di fb y,,tq

  21. jgn kata senaman tengok kucg 2 tegedik2 senaman pun dah hilg ngntuk keras perut kita dibuatnya, kucg 2 senaman pun mata dia memg dah pejam… kui!3x

  22. salam.. pohon keizinan utk memuatkan maklumat disini dlm laman saya. TQ

  23. salam.it’s a very cute post.i’d like to post it on my blog if mr abu musaddad doesn’t mind.

  24. nk mntak copy ltk kt blog ana ye..

  25. boleh saya reblog nie?

  26. Syabas sdr kerana banyak info menarik dlm laman ini.

  27. harap sudi link ke blog saya. tq

  28. banyak info yg menarik dlm laman ini. tahniah. harap dpt link ke blog sy. tq

  29. hahaha..tengok animation pun dah boleh hilang ngantuk..:D

  30. ~~salam,
    hahahha….cute sgt,buat gak kat ofc tadi….tapi toleh kiri kanan sambil gelak-gelak…huhu malu kalau owg nampak…..HEHE,masuk blog ni pun dah hilang ngatuk n tekanan..Alhamdulillah ALLAH makbulkan doa misz…insyaallah,rasa tenang dengan izinmu jua….;-)

  31. bagus…katun tu comel ..he3

  32. ahahaha. goyang kepala goyang. goyang goyang kepala goyang. :D

  33. salam, cute sgt..sy ambik t0k bl0g sy ye..minta kbnrn nie..hiihii

  34. kartun nie mmang lucu ler……….tengok aksinya trus ilang ngantok.

  35. salam, baru terjumpa ur blog. tqvm. amat berkesan senaman ni. saya selalu mengantuk pg2 sambil study. saya minta izin share kt fb saya ek…

  36. hahahaha,,ingt pe btol2 cara nak hlang ngntok,pdhal…kih2.comel2

  37. kalo silap wat lngkah no 6 tu…mahu jd tros lelap tok slamenyer..hahaha..

  38. law bole buat tggah malam… jam 12 mlm pling sesuai,,
    hantu,,kutu2 mlm pun x ble tidur,, tgok prgerakan pelik tu
    hehehe…

  39. Hahaha comel gilaaaaa adoyai

  40. mintak izin copy :)

  41. mtx izin share~

  42. best kan bila baca cara2 nak ilang ngantuk ni

  43. bace ni jek da hilangkan gantuk..thanks share ni..akn dicube…=)

  44. ape yang lawaknye bukan kartun tu betulpon cuma mitos tepahapalah kartun tu macam keling hitam macha.

  45. betul tu cakap fahmi kalau ko tengok kartun tu ngantuk gak tk berkesan langsung

  46. Shahir ko buat apa

  47. hurmm..lawak la..mcm badut kat sarkas..

  48. Tgk kartun yang cute pun dh hilang ngantuk.. belum try buat lg… :)

  49. salam..

    mohon izin utk saya menggunakan artikel ini dlm blog saya :)

    syukran

  50. hahahahahaha!!skit perut miez tgk lngkah2 die..
    dri mngtuk,trus hlng suma..mmg smpoi la lngkah die..
    law wt skrg,mst org2 ofis tumapang simpati kt miez..d sbbkn mngtuk,trus jd xcnter!hahaha.. ;p

  51. sgt comel..^_^

  52. haha…ni mmg bagus….ilang ngntok…
    tergelak2 jea…wkakakaka…seronok…..thx la..

  53. mintak izin nk copy dlm blog sy..tq :))

  54. kelakar jgk senaman mcm tu. hlng bring. hehehe

  55. haha ! lawak lahh ! naty saye try !
    tenkiu yea ! =)

  56. nk copy yer…halalkan,,

  57. haha,…comey2..moga senaman comey nie bisa bantu hilangkan ngantuk deh~

  58. kalau lah wat slide presentation cnfrm hilang mengantok..hihi..TQ

  59. nak share???menarik!!!

  60. siyes tergelak tengok senaman nie…ekeke…….

  61. ngeee~~~~ lwak nyer snman ni…..

  62. http://pinkcoffee91.blogspot.com/

    nak pecah je perut tgok nie… tgok je dah ilang gantuk..haha

  63. seryes lawak gilerrr…wahahhahah…><

  64. come nyo katun 2……

  65. cute sgttttttt~ like this! =))

  66. comel nye mereka…nak mintak taruk benda alah ni kat belog sy boleh ? huhuuu . .:)

  67. as salam…mnx share..then 10q k..mmg mgilgkn ngtuk sy n mmbe2 yg sdg stdy..doa kn kjyaan kteorg..arini exam dh start..

  68. laughing in speechless….hahahah

  69. kelakar sgt2..=)

  70. sangat cute..!!minta izin copy..=)

  71. cute nye , hehehe ,insyallah lepas ni saye follow k .

  72. bagus skali tuh, baru ngebaca aja udh berkurang kantuknya.
    Langsung praktek aja!!!

  73. wahahahaha.. hilang tkanan gelak2 sndiri tgk kartun ney.. klau wat dpan rmai sah2 org tlng panglkan petugas tnjung rambutan :P

  74. salam…mintak izin share yer…. ;)

  75. nice entry.. hehe.. kpd tuan punya blog… ade x kartun2 menari ni dlm bntuk video… klu ade, bley tlg emel kt sy x… yasiryusoff@yahoo.com
    sy dahulukan ucapan terima kasih =)

  76. Dah try.. tp masih mengantok jugak. haha. :B

  77. hahaha..seronok sangat!!!…:D

  78. sye nk reblog bley.. t sye masuk kn link blog awak skali k???

  79. mintak share…suke!=)

  80. tak ke owg ntn ckp kte giler..
    haha,tapi cara yg bgus jgk..nak try ar..mne tau jd budaya yg bgus..

  81. rsenyer sume tips2 da di cuba..tp still mengantok lg…sbb just bdan je yg grak…mte still buleyh tertutop lg…

  82. hahaha belum try baru baca jer dh ilang ngantok dh, tq

  83. Assalammualaikum….suke sgt..mcmna nak buat ni n dpt masukkn dlm p.point ya…utk kegunaan semasa memberikan ceramah pelajar…sgt bergunakn..:)

  84. hahahhaha..comel…

  85. kelakar!!! saya asyik ketawa jer. tak ngantuk daaa

  86. minta kebenaran ambik tips yg comel nie n letak di laman sye ye…

  87. ngeeeeeee heheheh kelakarlah…tgok smbil gelak pun dah ilang ngantok..blom practice lgi..hahhahah hahahah

  88. lawak laa tips2 ni
    myakitkan bdan la plak
    makin pening ada laa

  89. saya dah cube dah .. dan ianye sgt bekesan .. huhu .. TQ

  90. wt dlm klas,cnfirm kwn pun jgk….hehehehe

  91. salam..mintak izin tuan punyer blog ntuk gune kandungan entry ni..lawak N bergune ntuk sume orang..follow disini yeee…\(^_^)/

  92. lngkah 4 dan 5 tu cm trian je,lnhkah 9 tu lau aku wt tkut termuntah lak,hahaaa,wseny tak yah wt cm nie pn da wt aku ilang wse stress n ilang wse ngantuk sbb gmbr ny pnda wt aku
    terkhekhekhe sorg2,hahahaa :D

  93. comei gila katun 2 menari…bf sy buat mcm 2?kofem pecah perut gelak..msti bf sy nampk mcm budak2!!

  94. Salam,nk mnt izin share kat fb

  95. haha..nice..!!

  96. lucu dengan langkah no 9..
    kalo buat ni dalam kelas, confirm Dr. kat depan pun tak bleh nak mengajar..
    entah2 kena halau dari kelas sbb mengganggu sesi pembelajaran..
    hahahahaha…

  97. wow….senaman nie sgt menarik….memg tk kn mengantok n kurangkn tekanan lepas buat senaman yang sgt aktif nie…tq

  98. emm, nice..comey je katun tu wat senaman…
    langkah 6 tu nampak brutal la..

  99. ape yg comei???

  100. kawaiiii…mintak izin copy yer

  101. mind if i share some contents n put in my blog?
    i did do some addition:)

  102. syok bila buat ngan member, dah macam class aerobik pulak. HAHA

  103. tq kawan,,stree ku da ilang,,,

  104. ░░░░░█░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░▀▀▄░░░░
    ░░░░█░░░▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░▒▒▒░░█░░░
    ░░░█░░░░░░▄██▀▄▄░░░░░▄▄▄░░░░█░░
    ░▄▀▒▄▄▄▒░█▀▀▀▀▄▄█░░░██▄▄█░░░░█░
    █░▒█▒▄░▀▄▄▄▀░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒░█
    █░▒█░█▀▄▄░░░░░█▀░░░░▀▄░░▄▀▀▀▄▒█
    ░█░▀▄░█▄░█▀▄▄░▀░▀▀░▄▄▀░░░░█░░█░
    ░░█░░░▀▄▀█▄▄░█▀▀▀▄▄▄▄▀▀█▀██░█░░
    ░░░█░░░░██░░▀█▄▄▄█▄▄█▄████░█░░░
    ░░░░█░░░░▀▀▄░█░░░█░█▀██████░█░░
    ░░░░░▀▄░░░░░▀▀▄▄▄█▄█▄█▄█▄▀░░█░░
    ░░░░░░░▀▄▄░▒▒▒▒░░░░░░░░░░▒░░░█░
    ░░░░░░░░░░▀▀▄▄░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░█░
    ░░░░░░░░░░░░░░▀▄▄▄▄▄░░░░░░░░█░░

  105. cute… mntak izin copy yerr… ^^

  106. huahaha..mang ilang ngatok..;DD

  107. cumel sungguh ! senaman yang wat orang ta kering gusi ada laa . hahaa =)

  108. hehe…comel2…ni kalu wat org cakap buang tebiat ke ape…hehe…

  109. Assalamualaikumm,admin,saya mohon copy ye!! lawak. saya akan link kan ke sini balek.

  110. assalamualaikum…..mohon utk share

  111. haha..hilang tension di pagi hari

  112. haha.. comel.. goyang2 cm shin chan…=)

  113. hahaha comel

  114. hehehe…comel sgt…nape name joget kucing?? leh suh kucing2 kt umah exercise cmni gk la…haha..:))

  115. mintak share.terima kasih :)

  116. salam mintak share dekat blog ~

  117. comey la…klu ngantok,nk wt la…hahahaha

  118. cuba byangkan buat dalam kelas masa cikgu mengajar,
    bayngkan reaksi cikgu pulak.

    priceless~~

  119. nak mintak izin share yer….=)

  120. comel :D

  121. hehehe ;D its fun!!!

  122. sumpah lawak.,.ha3.,.

  123. cute nya…..sangat suka…..=)

  124. nak mintak izin share ….:)

  125. Assalamualaikum..

    Sangat menarik dan chomel. Tengok pun dah cukup untuk hilangkan ngantok dan stress. Syukran untuk perkongsian menarik ni. Izinkan saya untuk share ya.

  126. lepas buat..tido hahaha… penat dgn gaya2 cute ni hahaha

  127. Assalamualaikum..

    Terima kasih atas perkongsian yang menarik dan comel ini. Izinkan saya share yer. Syukran..

  128. romellllllllllllll acheh

  129. romel aceh 0165140455

  130. gile comel..bce entry ni pun dah hilang ngantuk n tension.. =]

  131. ha2…dh hilang pom stress

  132. mohon kongsi:)

  133. ape name katub=n arnab ni ek? comel laa

  134. mintak izin nak copy ye..:) seronok!!!

  135. salam
    selamat berkenalan

  136. Salam.menarik entry ni.boleh mohon share?

  137. anhashdahsdhahsdfh asd

  138. mmg best r..hehehe

  139. ye ke?
    leh pkai ke?
    lwk erk

  140. minta share:)

  141. haha!.. Tips2 awet muda nie..

  142. comel…

  143. Hajah Farizah binti Haji Saharani

    Assallamualaikum, saya minta izin utk share info ini di fb saya…Sungguh bagus sekali teknik yg diberi.. boleh saya praktikkan bersama anak2 murid saya.. terima kasih.

  144. sampai yag step ke 10 tu aku da rsa mcm na muntah pon ad, penig and loya gila. aduh2

  145. tgk carton ni buat pn bleh hilang mengantuk..tq

  146. gileeee langsung seger
    ahahahahhahahahhahahaa

  147. hahahah sgt comel…

  148. nk kopi ni…..tapi nak tambah gula la sikit…..just untuk kengkawan lebih berguling2 atas lantai n ilang ngntuk serta bertambah seri utk study

  149. comel laa…love it…

  150. mkseh ktk…
    kmk hargai..
    lkak tok kmk x ngantuk gyk…

  151. nurulahfidah ahmad

    seronok!ajar student buat senaman ni,mmg berkesan tp makin aktif x terkawal plak..hehe

  152. tnx, seronok tengok kartun menari, hilang ngantuk.

  153. HAHAHA,,,
    comel sgt…
    step – 11,, x bleh tahan!! ….hahhaahahha
    syabas!! idea yg bernas skali;>

  154. nice tips ^^ jd peneman time exam tok :) thx~

  155. okay, kelakaq gilaa.. :D thank.. tapi macam malu pulokk nakk buat at lecture hall..

  156. bile stress exercise membantu melancarkan peredaran darah ke hujung2 jari tgn dan kaki..:)

  157. sure mmg hilang stress,,tapi….. =(

  158. fuh…hebat nya senaman 2…kwn duk d sblh pn ktwa…

  159. saya share…tq

  160. hahahahahah lucuu iya..
    tapi saya tetap saja mengantukk..!11

  161. Hahaha.. kelakar.. sy buat stiap step.. best, kawan2 gelak je

  162. This design is steller! You definitely know how to keep a reader entertained.
    Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!)
    Fantastic job. I really enjoyed what you had to say,
    and more than that, how you presented it. Too cool!

  1. Pingback: 13 Langkah hilangkan Mengantuk dan Tekanan (via Kalam Abu Musaddad) « Husnulzhon's Blog

  2. Pingback: 13 Langkah hilangkan Mengantuk dan Tekanan (via Kalam Abu Musaddad) « 没有梦的国度。

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 859 other followers

%d bloggers like this: