Category Archives: UMUM

Ramadhan : Selamat Berpuasa

marhaban_yaa_ramadhan_by_adipatijulian

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh….

Apa khabar semua…Moga-moga sahabat semua sihat walafiat selalu.

Alhamdulillah marilah kita panjatkan setinggi-tinggi kesyukuran kehadrat Ilahi kerana masih diberi kesempatan kepada kita untuk bertemu dengan ramadhan sekali lagi pada tahun ini.

Beberapa hari lagi umat Islam seluruh dunia akan menyambut kedatangan ramadhan yang sangat ditunggu-tunggu oleh orang-orang yang beriman.

Read the rest of this entry

Apa Khabar

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh….

Alhamdulillah Allah telah kembalikan kita bersua walaupun di alam maya ini semoga semua sahabat saya sihat walafiah hendaknya.

Sudah lama blog ini tidak aktif dan diupdate…Saya mohon jutaan kemaafan kepada sahabat semua.

Terima kasih banyak-banyak kepada sahabat yang sentiasa melayari dan menyokong blog ini walaupun sudah bertahun tak di updatekan. Anda memang spotting….I like….kikikiki….

Read the rest of this entry

Semoga Berjaya

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Alhamdulillah syukur kehadrat Allah SWT kerana masih di beri kesempatan kepada saya untuk mencoretkan sesuatu di laman ini pada hari ini.

Harapan saya semoga sahabat semua sentiasa sihat walafiat dan ceria-ceria selalu bersama keluarga tersayang.

Hari ini adalah hari terakhir bagi pelajar-pelajar tahun 6 menduduki UPSR bagi sesi 2012. Di harap semuanya berjalan lancar dan dapat menjawab semua soalan dengan tenang. Ameen.

Saya sentiasa mendoakan kejayaan anda semua. Sekiranya kita berusaha bersungguh-sungguh pasti kejayaan akan menjadi milik kita. Allah SWT akan menolong hamba-hambanya yang berusaha bersungguh-sungguh dan sentiasa berdoa kepada-Nya.

Read the rest of this entry

Boleh Menarik Nafas Lega

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Bertemu kembali.

Diharap semua pembaca laman ini sihat sejahtera selalu hendaknya.

Alhamdulillah hari ini saya boleh menarik nafas lega kerana Kalam Abu Musaddad kini pulih kembali seperti biasa setelah hampir 3 minggu mengalami masalah dan gangguan login.

Kini para pembaca boleh melayari kembali seperti biasa tanpa ada sebarang masalah.

Read the rest of this entry

Soalan Exam Pertengahan Penggal 1 2011 Siap!

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Alhamdulillah puji dan syukur kehadratMu ILAHI dengan kekuatan dan semangat yang ENGKAU berikan kepadaku akhirnya soalan exam pertengahan penggal 1 tahun 3 dan 4 2011 telah siap sepenuhnya.

Lega rasanya bila dah beres semua. Kepala pun rasa kurang berdenyut sedikit. Kah..kah..kah…

Minggu depan 08 Mac 2011 semua pelajar SK Tanjong Manis akan menghadapi exam pertengahan penggal 1. Di harap semuanya sudah bersedia untuk menghadapi exam tersebut.

Lepas exam nanti sekolah pula bercuti selama seminggu. Ada kawan sudah menempah tiket untuk balik kampung. Tapi saya dan family tetap still di sini. Ingat nak bawa depo pi makan angin tu pun kalau ada baget lah….kah…kah..kah…

Read the rest of this entry

Ulangtahun ke-3 2011/1432

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Bertemu kembali semoga ceria-ceria semuanya.

Alhamdulillah pada 13 Feb 2011 lalu genaplah 3 tahun blog ini beroperasi.

Syukur Alhamdulillah tidak terhingga kehadratMU Ya Allah kerana masih memberi kekuatan kepada diri ini untuk terus menulis walaupun masa sentiasa mengintai saya.

Di blog inilah tempat saya meluahkan sesuatu dan berkongsi cerita bersama teman-teman di luar sana agar kita sama-sama mendapat manfaat daripadanya.

Read the rest of this entry

Gerek Oh Gerek

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Apabila ada orang sebut “gerek” pasti saya ketawa seorang diri. Kalau kat semenanjung terutama sebelah utara “gerek” bermaksud basikal. Tetapi kalau sebelah sini (sarawak) “gerek” bermaksud awek atau makwe.

Pernah suatu ketika dulu, tahun pertama saya menjejak kaki bumi sarawak ini, ada seorang hamba Allah bertanya kepada saya.

“Ustaz ada gerek tak?”

“Em ada kat kampung…” jawab saya ringkas.

“Cantik tak gerek ustaz?” tanya hamba Allah itu lagi.

“Entahlah dah lama tak tengok…Mungkin dah buruk kot…lama dah tak guna gerek tu…saya guna masa sekolah dulu jer…”

Read the rest of this entry

Tidak Berakhir Di sini…

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Maafkan saya kerana membiarkan blog ini lama bersawang tanpa bicara.

Sejak dua mejak ni…masa tak mengizinkan saya menatap lama-lama laptop ini kerana banyak perkara yang perlu dibereskan. Tambahan pula jadual kerja tahun ini sangat padat. Waktu pagi mengajar macam biasa. Manakala sebelah petang pula, mengajar mengaji al-quran (tasmik) dan ko-kurikulum. Jam 5 petang baru selesai. Itulah rutin setiap hari kecuali hari jumaat.

Kemudian kalau ada masa terluang sedikit, saya dan kawan-kawan mengisi masa itu dengan aktiviti memancing. Buat senaman minda. Bila tengok air sungai mengalir boleh tenang siket kepala otak ni. Selain itu, bolehlah save duit belanja beli ikan kat pasar. Kah…kah…kah…

Bukan dah tak ada idea untuk menulis, bukan juga sengaja mengabaikan blog ini….tidak sama sekali wahai sahabatku!!! Selagi saya mampu, selagi itulah saya menulis diblog ini. Tak kiralah cerita apa pun. Saya akan tetap menulis khas untuk anda.

Read the rest of this entry

Bukan Sengaja Sahabat…

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

 

“SELAMAT  TAHUN BARU 1432 H / 2011 M”

Pertamanya saya ingin memohon maaf kepada semua pengunjung setia laman blog ini kerana hampir 2 bulan blog ini sepi tanpa entri yang baru.

Sedar tak sedar, hampir 3 tahun saya menulis di sini. pada bulan februari ini genaplah tiga tahun laman ini berbicara bersama sahabat semua. Terima kasih tidak terhingga di atas sokongan kalian terhadap kalam saya.

Terkejut juga bila tengok banyak komentar dan pertanyaan yang dikirimkan oleh para pembaca. Terima kasih sekali lagi saya rakamkan kepada sahabat semua kerana sudi berkongsi idea, pendapat dan pandangan bersama saya di sini.

Read the rest of this entry

MAAFKAN AKU SAHABAT!!!

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.

Lama betul saya tak update blog ini. Ada juga kekawan tanya melalui email adakah saya sudah berenti menulis diblog ini.

Untuk pengetahuan pembaca yang budiman, saya tetap menulis selagi mana diizinan Allah. Tak pernah terniat dihati untuk berenti menulis walaupun kekadang masa sangat tidak mengizinkan. Namun itu bukan menjadi penghalang dan alasan untuk saya mengabaikan laman ini.

Sejak kebelakangan ini saya sangat sibuk. Banyak perkara yang perlu dibereskan sebelum berakhirnya sesi persekolahan bagi tahun 2010. Saya baru sahaja selesai membuat soalan peperiksaan akhir tahun yang akan dijalankan pada hari isnin ini (25 Oktober 2010). Alhamdulillah semuanya dah settle.

Read the rest of this entry

Takziah Buat Keluarga Allahyarham M. Rajoli

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.

1. Pelakon dan pelawak terkenal anak kelahiran Pasir Mas Kelantan Mohd Rajoli Bin Mohamed Zain atau lebih dikenali sebagai M. Rajoli telah meninggal dunia di Hospital Ampang, Kuala Lumpur, jam 10.45 semalam akibat sesak nafas selepas terlantar sakit lebih setahun lalu.

2. Dikatakan beliau menderita akibat mengidap penyakit barah pada kelenjar otak atau lymphoma sejak 2008 dan menurut sumber juga beliau lumpuh hampir seluruh tubuh.

3. Beliau adalah antara pelakon dan pelawak veteran yang saya kagumi. Lakonannya bersahaja membuatkan ramai yang tidak kering gusi melihat telatah dan gelagat lakonan beliau.

Read the rest of this entry

Ramadhan Pergi, Syawal Menjelma… Selamat Hari Raya Aidilfitri 1431 H

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.

Begitu cepat masa berlalu sehingga tidak terasa, sekarang kita sudahpun berada dipenghujung ramadhan. Beberapa hari lagi kita akan bakal meraikan kedatangan syawal pula.

Apabila 1 syawal menjelma, seluruh umat Islam di dunia ini akan merayakan Hari Raya Aidilfitri. Selain itu, perayaan ini juga dipanggil Hari raya Puasa, Hari Raya Fitrah dan Hari Lebaran.

1 syawal dirai bagi menandakan berakhirnya bulan ramadhan yang mana umat Islam menjalani ibadah puasa dengan tekun dan taqwa. Mudah-mudahan ibadah puasa yang kita jalani selama sebulan dibulan ramadhan dapat meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah SWT.

Read the rest of this entry

Ramadhan 1431H : Jadual Imsak Dan Berbuka Puasa

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.

Salam ramadhan buat semua pengunjung setia Kalam Abu Musaddad semoga ibadah puasa hari ini mendapat keberkatan dan ganjaran pahala oleh Allah SWT hendaknya.

Kepada kekawan dan sahabat-sahabat yang masih tercari-cari jadual waktu imsak dan berbuka puasa bagi negeri-negeri seluruh Malaysia tahun 2010 / 1431, di sini saya kongsikan bersama anda.

Untuk muat turun jadual tersebut, anda boleh klik di sini.

Read the rest of this entry

Pengalaman di Sebako Part 1

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.

Salam silaturrahim dan bertemu kembali!

Hampir 2 minggu laman ini tidak berbicara. Oleh itu, terlebih dahulu saya ingin mohon ampun dan maaf kepada semua pengunjung setia laman Kalam Abu Musaddad kerana tertunggu-tunggu bicara saya.

Bicara pada malam ini saya ingin mencoretkan sedikit pengalaman kunjungan saya ke kampung Sebako. Sebenarnya minggu lepas SK Tanjung Manis telah membuat rombongan ke kampung Sebako yang disertai beberapa orang pelajar dan guru pengiring. Rombongan ini bukan bertujuan untuk melancong, tetapi bertujuan untuk menghadiri majlis pertandingan tilawah al-Quran dan festival nasyid sekolah-sekolah rendah zon tanjung manis yang berlangsung di SK kampung sebako. Ada juga di antara guru pengiring yang dilantik menjadi hakim termasuk saya sendiri pada pertandingan tersebut.

Read the rest of this entry

Salam Maulidur Rasul 1431H / 2010M

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

KAM ingin mengucapkan Salam Maulidur Rasul 1431H / 2010 M kepada semua umat Islam di seluruh pelosok dunia terutama ahli keluarga dan warga pendidik SK Tanjung Manis serta seluruh rakyat Malaysia yang beragama Islam.

Marilah sama-sama kita menghayati dan junjung kecintaan kepada junjungan agung Nabi Muhammad SAW dengan menjadikan Baginda SAW sebagai ikon dan ikutan terbaik dalam hidup kita.

Read the rest of this entry

Al-Fatihah : Sultan Johor Mangkat

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Foto dipetik : KLpos.com

Hari ini seluruh rakyat Malaysia berdukacita, khususnya rakyat negeri Johor di atas kemangkatan Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, 78, malam tadi selepas dimasukkan ke Hospital Pakar Puteri Johor Bharu pada pukul 5 petang kelmarin kerana gering.

Baginda yang memerintah Johor selama hampir tiga puluh tahun mangkat pada pukul 7.15 malam. Kemangkatan baginda telah diumumkan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman pada sidang media di kediamannya di sini.

Read the rest of this entry

Pembuka Bicara 1431 @ 2010

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

BICARA. Salam silatulrahim buat semua teman-teman pembaca setia Kalam Abu Musaddad.

Syukur alhamdulillah kerana masih diberi kesempatan oleh Allah SWT dengan pelbagai nikmat dan rahmat di dunia ini untuk terus mengabdikan diri kepada-NYA sebagai khalifah di muka bumi milik Allah ini.

Buat pengetahuan teman-teman, sekarang KAM sekeluarga sudah pun berada di Tanjong Manis. Anak isteri semuanya ada di sini. Esok lusa sekolah dah buka, dah mula bertugas seperti biasa.

Ahhh…sedar atau tidak, tahun 1430 @ 2009 telah meninggalkan kita. Pastinya pada tahun tersebut banyak kenangan-kenangan manis dan pahit, suka duka dan sebagainya berlaku dalam kehidupan kita.

Sebagai pembuka bicara 1431 @ 2010, KAM ingin mengucapkan TAHNIAH kepada semua teman-teman pembaca Kalam Abu Musaddad, sama ada anda seorang eksekutif, pensyarah, doktor, guru, pelajar dan sesiapa sahaja di atas kejayaan yang anda perolehi pada tahun lepas. Teruskan usaha pada tahun ini agar KEJAYAAN terus menjadi milik anda. Manakala kepada mereka yang kurang BERJAYA pada tahun lepas, jangan mudah putus asa dan mudah mengalah. Pertingkatkan usaha di samping sentiasa berdoa dan dekat dengan Allah SWT. Mudah-mudahan pada tahun ini menjadi TUAH anda.

Read the rest of this entry