7 Tips Untuk Cemerlang dan Persediaan Menghadapi Peperiksaan…

Bismillahirrahmanirrahim…

Assalamulaikum wbt kepada semua pelawat Kalam Abu Musaddad, di sini terdapat beberapa tip untuk cemerlang dan sebagai persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambil Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tidak lama lagi.

Bagi pelajar peringkat menengah yang bakal menduduki peperiksaan PMR, SPM dan STPM juga boleh menggunakan tip ini sebagai panduan pembelajaran dan persediaan anda.

Sepertimana kita maklumi, kira-kira 3 minggu lagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) akan di adakan. ana percaya disaat ini pelajar-pelajar bertukus lumus mengulangkaji pelajaran dan membuat persediaan untuk mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan nanti.

Mungkin musim cuti ini ada sekolah membuat kelas tambahan, gerak gempur, bengkel dan sebagainya. Selain itu, ada juga pelajar-pelajar menghadiri tusyen sebagai persediaan dan persiapan diri untuk menghadapi peperiksaan tersebut. Apapun gunakan masa cuti ini sebaik mungkin untuk mengulangkaji pelajaran supaya masa tidak dibazirkan dengan perkara-perkara yang tidak berfaedah.

Dengan demikian, di sini kalam ini ingin berkongsi dengan pelajar-pelajar sekalian terdapat beberapa tip sebagai persediaan menghadapi peperiksaan yang bakal dihadapi nanti. Tip ini di ambil dari akbar berita harian untuk pekongsian kita bersama. Antaranya ialah :

1. Semak jadual

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

2. Kunci peperiksaan

Apakah kunci kepada peperiksaan? Peperiksaan menuntut calon membuat banyak latihan dan ulang kaji bagi mengingati pelajaran lalu, selain mengelak diri daripada lupa fakta ketika menjawab soalan.

Oleh itu, anda jangan jemu untuk terus membuat ulang kaji, terutama menggunakan kertas peperiksaan tahun terdahulu atau soalan seiras. Langkah itu akan membiasakan anda dengan soalan standard, di samping membolehkan ingatan anda kekal dan berpanjangan.

3. Tentukan keutamaan

Belajar pada saat-saat akhir juga perlu mengutamakan mata pelajaran atau kemahiran yang masih belum atau kurang dikuasai. dalam hal ini, jangan sekali-kali belajar subjek yang anda sukai saja, sebaliknya merangkumi semua.

Ini kerana setiap peperiksaan akan membabitkan semua subjek dipelajari di sekolah, bukannya berdasarkan minat seseorang calon.

4. Banyak mengingat dan membuat kaitan

Mengingat adalah satu perkara penting yang mesti dilakukan calon dalam menghadapi peperiksaan. Pelbagai cara boleh anda digunakan untuk mengingat, antaranya belajar berulang kali mengenai sesuatu kemahiran.

Apa-apa pun cara digunakan, terpulang kepada anda, asalkan ia dapat membantu mengingat dan membuat kaitan apabila diperlukan.

5. Merancang persiapan peperiksaan

Ada tiga perkara yang mesti diamalkan calon bagi menentukan kejayaan cemerlang dalam peperiksaan.

a. Pertama, sebelum peperiksaan khususnya dalam tempoh beberapa minggu ini, kuat dan tingkatkan usaha serta semangat dengan belajar secara berterusan.

Selain di sekolah dan rumah, anda seharusnya mengambil peluang memanfaatkan masa yang ada, tidak kira di mana saja berada dengan membaca nota ringkas yang disediakan sebelum ini. Ini akan membantu anda mengingati semula apa yang telah dipelajari.

Dalam pada itu, kesihatan diri jangan diabaikan. Walaupun bersemangat untuk menduduki peperiksaan, janganlah keterlaluan hingga lupa makan dan minum. Ini kerana keadaan itu boleh menyebabkan anda jatuh sakit.

Tidur hendaklah mencukupi supaya anda sentiasa selesa dan dapat memberi tumpuan terhadap pelajaran sama ada ketika di sekolah mahupun sewaktu belajar sendiri di rumah. Kesihatan tubuh badan yang baik amat perlu, apatah lagi akan menduduki peperiksaan.

Buat seketika, lupakan dulu perkara-perkara lain yang anda minat, sebaliknya manfaat masa yang ada dengan mengulang kaji pelajaran. Ini kerana semua perkara itu boleh dilakukan kemudian berbanding peperiksaan yang kata orang sekali seumur hidup. Jangan lepaskan peluang keemasan itu.

Begitu juga dengan pengambilan makanan, seharusnya ia seimbang. Dalam masa beberapa hari ini juga, anda seharusnya makan makanan yang berzat dan boleh membantu mengembang dan mencergaskan minda anda.

Setelah segala persiapan diri sudah dilakukan, anda perlu pastikan keperluan peperiksaan yang lain tidak dilupakan, antaranya peralatan menulis khususnya pensel 2B, pemadam dan penajam pensel, jika tidak sediakan beberapa batang pensel. Pastikan peralatan ini disediakan lebih awal dan tidak lupa dibawa pada hari peperiksaan.

Sebaiknya tidurlah lebih awal pada malam hari peperiksaan. Langkah itu perlu supaya anda berasa segar dan dapat menghadapi kertas peperiksaan dengan tenang tanpa sebarang masalah.

b. Kedua, pada hari peperiksaan. Bangun dan pergi ke sekolah atau dewan peperiksaan lebih awal, bagaimanapun pastikan anda bersarapan terlebih dulu. Jika anda bangun lewat, bukan saja tidak sempat bersarapan, malah akan tergesa-gesa ke sekolah.

Ingat, perbuatan tergesa-gesa menjanjikan pelbagai masalah, antaranya membuatkan anda panik lalu tidak dapat menumpukan terhadap peperiksaan.

Sebelum itu, jangan lupa bersalaman dengan ibu bapa dan minta mereka mendoakan kita dapat menjawab soalan dengan jayanya.

Ketika berada dalam dewan peperiksaan, anda hendaklah dalam keadaan tenang dan anggaplah peperiksaan itu sebagai perkara biasa. Untuk menenangkan diri jika menggelabah, anda tariklah nafas panjang-panjang. Langkah itu membantu jantung anda mendapat bekalan oksigen yang mencukupi, sekali gus menghilangkan rasa gugup dan bimbang.

Apabila menjawab soalan, sekali lagi anda perlu tenang. Setelah diberi kebenaran oleh pengawas peperiksaan, jawablah soalan yang anda fikir mudah dulu. Jangan guna masa terlalu banyak untuk menjawab soalan sukar itu, sebaliknya terus selesaikan soalan lebih mudah. Soalan susah yang ditinggalkan sementara itu jangan diabaikan, tetapi dibuat kemudian.

Jika menjawab soalan objektif, ketelitian amat perlu. Menentukan pilihan jawapan yang tepat amat penting. Pastikan jawapan yang kita pilih dalam kertas soalan sama dengan huruf pada kertas jawapan. Seandainya tersalah tanda, padamkan betul-betul sehingga hilang tanda hitam pensel

Walaupun sudah yakin jawapan yang diberi, baik bagi soalan objektif mahupun subjektif, semakan sebelum kertas jawapan diserah kepada pengawas peperiksaan adalah perlu dalam memastikan semuanya betul dan sudah dijawab. Oleh itu, peruntukkan sedikit masa untuk tujuan semakan terakhir.

Pembahagian masa yang betul amat perlu ketika menjawab soalan. Gunakan masa yang diperuntukkan dengan berkesan. Jangan sekali-kali alpa atau khayal sewaktu menjawab kerana langkah itu akan merugikan anda.

c. Ketiga, selepas peperiksaan. Setelah menduduki sesuatu kertas peperiksaan, anda tidak digalakkan berbincang dulu dengan rakan atau sesiapa mengenainya. Ini perlu bagi mengelakkan perasaan kecewa jika didapati jawapan anda terpesong atau salah.

Jika ini berlaku, anda mungkin hilang semangat atau fikiran terganggu ketika menjawab kertas soalan berikutnya. Sebaiknya, bincang kertas soalan itu setelah peperiksaan berakhir.

Langkah terbaik, beri tumpuan penuh untuk menjawab soalan, bukannya menyemak jawapan.

6. Elakkan terbabit dengan situasi yang boleh mengganggu perasaan

Menjelang peperiksaan, pelbagai dugaan mungkin dihadapi. Oleh itu, anda seharusnya sentiasa bersedia menghadapi apa saja dugaan yang boleh mengganggu perasaan. Selepas menunaikan solat lima waktu, berdoalah supaya Allah SWT tenangkan perasaan dan dapat fokuskan tumpuan terhadap peperiksaan.

7. Berdoa dan bertawakal

Sering kali kita was-was ataupun tidak yakin dengan apa yang dilakukan. Dalam hal peperiksaan, anda tidak seharusnya kurang yakin dengan kemampuan diri jika sudah membuat persiapan rapi sejak awal lagi. Sepatutnya kita berdoa dan tawakal kepada Allah SWT kerana usaha itu adalah senjata terakhir bukan saja untuk membina keyakinan diri, malah mencapai kejayaan.

Itulah di antara tip-tip yang boleh digunakan oleh pelajar sebagai panduan persedian dan meghadapi peperiksaan tidak lama lagi. Di harap dengan panduan tip-tip di atas, pelajar-pelajar akan berkeyakinan dan membuat persiapan yang cukup untuk menghadapi ujian itu nanti.

Jadi, bagaimana persediaan anda sekarang ? Adakah anda sudah benar-benar bersedia ?? Jomm…Mai kongsi bersama cikgu..he he he…

Kalam Abu Musaddad / 18 Ogos 2008
https://ibnismail.wordpress.com

891 Responses to 7 Tips Untuk Cemerlang dan Persediaan Menghadapi Peperiksaan…

 1. All The Best! berkata:

  […] 1) 7 Tips Cemerlang dan Persediaan Menghadapi Peperiksaan […]

  Like

 2. exam candidate berkata:

  tips mantop. doakan saya cikgu walaupun saya bukan anak didik cikgu, ngee ~~

  ****KAM : Em..InsyaAllah…Saya doakan semua, semoga berjaya dan dipermudahkan oleh Allah untuk menjawab soalan2 di dalam exam nanti…Ameen…****

  Like

 3. w. aida liyana berkata:

  terima kasih cikgu atas tip yang cikgu berikan kepada saya..
  doakan saya ye cikgu. terima kasih..

  ****KAM : InsyaAllah…Buat yang TERBAIK k…****

  Like

 4. ikhmal berkata:

  terima kasih cikgu atas segala tips yg cikgu berikan..doakanlah saya ye cikgu……..

  Like

 5. syafiqah bdk spm berkata:

  thanx ats sume tip2 yg ckgu bg to.. cy harap ckgu dpt doakn cy sukses dlm spm nti!!!AAMIINNN

  Like

 6. nana berkata:

  doakan saya 4 exam final…

  ****KAM : Em..Apa yang ustaz nak cakap di sini adalah ANDA SEMUA ADALAH BAKAL CALON CEMERLANG, oleh itu berusahalah untuk mencemerlangkan diri anda. InsyaAllah ustaz doakan kamu semua berjaya dalam exam nanti….Aminnn…****

  Like

 7. Izzaniey berkata:

  Assalamualaikum..saya sangat besyukur kerana diberi kesempatan untuk membuka laman yang befaedah serta diredhai oleh Allah ini..jika tidak keberatan saya memohon agar cikgu mendoakan say berjaya dalam final exam saya di Uitm ini..meskipun saya mengahadapi banyak dugaan dan ujian yang pahit untuk saya tempuhi..saya tidak akan sesekali mengalah..kepada rakan2,doakan saya cemerlang..ingatlah dirimu sentiasa dalam doaku..

  ****KAM : Wslm…Ya betul tu Izzaniey…Jangan sesekali kita mudah berputus asa dan menyerah kalah, untuk berjaya bukan suatu perkara mudah..Kita perlu mengharungi berbagai2 dugaan dan cabaran, sesungguhnya segala ujian dan dugaan yang menimpa kita adalah ujian Allah SWT untuk menguji kesabaran dan ketaqwaan hamba-NYA..Sama2lah kita berdoa antara satu sama lain agar kita semua tergolong di dalam orang2 yang mendapat kejayaan dan kemenangan…InsyaAllah Izzaniey akan cemerlang dalam final exam nanti…GOOD LUCH ustaz ucapkan…Aminnn….****

  Like

 8. […] 1) 7 Tips Cemerlang dan Persediaan Menghadapi Peperiksaan […]

  Like

 9. nurul nabila berkata:

  assalammualaikum…cikgu trima kasih untuk tips2 yg berguna yg tlah d bri olh ckg…insya-Allah sy akn buat yg trbaik utk ujian yg bkal sy duduki…sy harap smua plajar islam akn brjaya mndpt kptsn yg cmerlang..AMIN…ckg jgn lupa doakn sy berjaya ye…^_^trima ksih ckg..

  Like

 10. nurul nabila berkata:

  ckg jgn lupa bg tips2 tg brguna bnyk2 lg ye…

  Like

 11. fatin hanani berkata:

  terima kasih cikgu sbb sudi b’kongsi tip2 dgn kami..

  ****KAM : Emm sama2…TQ kerana mengunjungi blog ini, insyaallah nanti banyak lagi tip2 yang akan kita kongsikan diblog ini k….Semoga maju jaya semua…****

  Like

 12. nabilah berkata:

  salam.i viewed dis article on 15th march 2009..haha, it was very useful since i m gonna take my final sem 2 with my re-sit paper (biochem).. syukran ya ustaz,may allah bless u.assalamualaikum

  ****KAM : Waalaikummussalam wbt……****

  Like

 13. ikah berkata:

  tahun depan saya akan menghadapi pmr 2010.jadi,ustaz tolonglah doakan saya dapat staright a’s

  Like

 14. Rizal Mohamad berkata:

  Tip yg baik! Insyaallah saya akan lakukan nya suma tip tersebut.. agar Cikgu doakan saya berjaya SPM tahun ni.

  Like

 15. syah berkata:

  salam ustaz…pnah sek kt belawai ek?.sy pun org belawai gak.thn nie sy akan menduduki SPM.skrg sy bsek di SMK BELAWAI.tentu ustaz msh ingt kn?sy hrp sy dpt memanfaatkn tips yg ustaz bg tu.cuma skrg sy blum dpt nk bahagikn masa dgn sebaiknya.sy hrp ustaz doakan utk seluruh calon SPM thn nie ye.semoga dpt full A1….k..tq ustaz.salam

  ****KAM : Waalaikummussalam wbt…Tak, saya ngaja kat tg manis. Ye ker…Syah cubalah untuk membahagikan masa sebaik mungkin. 3 perkara kita perlu ingat :
  1. Keberuntungan iaitu orang yang menjadikan hari ini lebih baik daripada hari ini.
  2. Kerugian iaitu orang yang hari ini sama sahaja dengan hari semalam. Tidak ada peningkatan..
  3. Kecelakaan iaitu hari ini lebih teruk daripada hari kemalrin.
  So, muhasabahlah kita tergolong di dalam kategori yang mana…..
  Buat ikah, rizal dan semua calon spm tahun ini ustaz doakan semoga kalian menjadi pelajar yang mendapat keuntungan dan cemerlang….Ameen….****

  Like

 16. dinie berkata:

  teme kasih dengan tips yg cikgu bagi walaupun exam lmbt agy tp saya akan membuat persiapan awal……

  Like

 17. solehin berkata:

  saya masih x paham

  ****KAM : Em apa yang tak faham tu…boleh kongsi ngan ustaz….****

  Like

 18. noorul ain emira berkata:

  terimakasih ustaz,kerana bagi tips untuk cemerlang.saya harap dengan tips ini,saya dapat lima A dlm UPSR.aaaaaminnnnnnnn. =P

  ****KAM : Sama2…InsyaAllah dapat result cemerlang nanti…****

  Like

 19. noorul ain emira berkata:

  byyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy.

  Like

 20. nurul huda berkata:

  assalamualaikum w.b.t.
  ustaz..tahun ini saya akan menduduki PMR
  saya harap ustaz dapat m’doakan kejayaan saya pada tahun ini
  terima kasih juga d atas tip2 yg diberikan
  terima kasih bnyk2
  wasalam!!

  ****KAM : Waalaikummussalam wbt…Ye ke..Amalkan tip2 yang diberi…Ustaz sentiasa mendoakan nurul…InsyaAllah…****

  Like

 21. wana93 berkata:

  inf0 yg sgt berguna..
  dan amt bermanfaat utk pelajar cm sy..
  thnx..
  ;p

  Like

 22. nurul athirah berkata:

  assalamualaikum uztaz.

  ****KAM : Waalaikummussalam Wbt….****

  Like

 23. nurul athirah berkata:

  berkesan tak cara tu ?

  ****KAM : Em insyaAllah berkesan sekiranya Nurul istiqamah mengikutinya. Moga2 nurul menjadi pelajar cemerlang..InsyaAllah…****

  Like

 24. fatin atiqah berkata:

  slm ustaz..sy nk tnya ustaz seperkara..sy hrp ustaz dpt bntu sy..sy n kwn slalu brusaha sm2 dlm pljrn ttp mngapa kwn sy slalu dpt apa yg dia nk tp sy x??cntohnya dia dh dpt 3A dlm peperiksaan baru2 nie tp sy x dpt..apa slh sy ustaz??

  ****KAM : Waalaikummussalam wbt….Em sila baca artikel ” Sudah Berusaha Tetapi Tidak Cemerlang, Kenapa ? ” ****

  Like

 25. halimahtusaadiah berkata:

  ustaz,saya menghadapi satu masalah.Saya bimbangakan mata pelajaran matematik saya,walaupun sudah banyak latihan yang sudah saya jawab tetapi apabila waktu periksa otak saya entah melayang ke mana dan saya juga boleh dikatakan cuai ketika menjawab soalan matematik.selain itu,saya berharap agar ustaz mendoakan kejayaan saya di dalam peperiksaan upsr yang akan datang.

  Like

 26. naila berkata:

  assalammualaikum sy pljr thn 6 sy akn mnddki ppriksaan upsr x lme lgi.sye nk tnye ustaz sye ni prnh mndpt no.1 dlm lps peksa tu sye mndpt 3A2B wktu peksa percubaan upsr sye mndpt 5A dan peksa bru2 ini sye x dpt 5A sye risau periksa yg akn dtg(upsr).knpe result sye slalu menurun ustaz blehx bgi sye d0a menghadapi peksa

  Like

 27. mohd ridzuan berkata:

  asalamualaikum…ustaz, saya calon pelajar yang akan menghadapi peperiksaan SPM yang tiba tidak lama lagi…..dan peperiksaan percubaan SPM saya akan tiba pada esok hari…….saya ada masalah dengan pembelajaran saya…..saya sering gagal dlm biology,physics,kimia dan add math…..saya sudah cuba untuk memperbaiki kelemahan saya..tetapi tidak berjaya…..saya risau apabila peperiksaan sebenar saya….saya akan gagal juga seperti sebelum nya……untuk pengetahuan ustaz….saya jarang menunaikan solat lima waktu………saya cuba untuk memperbaiki diri saya….tolong la saya ustaz…bantu la saya untuk menyelesaikan masalah yang sering menghantui diri saya

  ****KAM : Waalaikummussalam wbt…Ridzuan…ustaz harap mulai pada hari ni, dirikanlah kewajipan solat. Solat boleh mendekatkan diri kita kepada Allah SWT. Apabila diri kita sentiasa disamping Allah, maka segala hajat dan doa kita insyaallah dimakbulkan Allah. Tetapi kalau kita jarang-jarang atau tak pernah solat macam mana kita nak mendapat keredhaan Allah, Em isyaallah…Ustaz harap ridzuan baca artikel slps ini…Insyaallah sy akan tulis berkaitan solat….Semoga kita semua menjadi hamba yang dikasihi Allah SWT. Good luck!!****

  Like

 28. mohd ridzuan berkata:

  terima kasih banyak-banyak ustaz…….saya akan cuba mengikuti nasihat ustaz……..

  Like

 29. mohd ridzuan berkata:

  ustaz mase SPM dulu berapa A’s ustaz dapat??

  ****KAM : Pangkat 1, Agreget bawah pada 20.****

  Like

 30. ika berkata:

  saya rasa bersemangat setelah membaca tips di atas, sebab saya telah hadapi yang bincang jawapan dengan kawan.cikgu tolong doakan ika supaya ika dapat 5A! . insyaallah……………………….. ika nak jugak dapatkan 5A atau apa-apa dugaan pun!

  ****KAM : Insyaallah…Ustaz doakan semua berjaya. Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Oleh itu, berusahalah untuk mencapai matlamat anda….****

  Like

 31. ika berkata:

  kenapa ika rasa debar-debar yek? ika takut la upsr tinggal 3 hari lagi………….. takpa ika akan usaha dan doa kepada allah

  Like

 32. Faqihatul Insyirah berkata:

  Assalamualaikum….
  Saya Faqiha dr Melaka.Cikgu doakan saya semoga saya berjaya dlm menghadapi
  peperiksaan UPSR.Saya akn ingat tips yg cikgu bagi.Tq…..

  Like

 33. ahmad syarafi berkata:

  terima kasih cikgu………….hari ni 7 september….esok saye amek UPSR……..doakan saye ye cikgu……….

  Like

 34. cso berkata:

  terima kasih cikgu.

  Like

 35. cso berkata:

  tq cikgu

  Like

 36. sharon berkata:

  cikgu boleh tolong saya tak..? sya plajar 6 Rendah sejarah. saya baru shja menamatkan latihan PLKN ( kmpln 3 Siri 6 ).. saya telah ketinggalan pelajaran slama 3bulan .. semasa dalam kelas saya tidak dapat menumpukan perhatian sepenuhnya,saya tidak faham apa2 dansaya keliru.. 2 minggu dari sekarang saya akan menghadapi peperiksaan semester kedua,.. boleh cikgu berikan saya tips2 untuk belajar secara efektif dalam jangka masa yang singkat ini..?? terima kasih cikgu…

  Like

 37. sharon berkata:

  cikgu..saya ada masalah dalam bahasa melayu… ;-(

  Like

 38. lili berkata:

  terima kasih kerana memberi nasihat kpda sy cikgu .

  Like

 39. robby berkata:

  cikgu,setelah saya membaca tip yg cikgu sya berasa sangat yakin bahwa sya akan cemerlang dlm peperiksaan spm tahun ni..sya harap cikgu dpt memberi banyak tip lgi untuk cemerlang…dan doakan sya untuk cemerlang dalam peperiksaan spm tahun ini..

  Like

 40. dyna nurmiana berkata:

  assalamualaikum..terima kasih tips yang diberikan.doakan saya berjaya..pmr hanya beberapa hari lagi.benarlah apa yang dikatakan oleh ustaz semakin dekat exam banyak masalah2 peribadi yang menduga iman.doakan kejayaan saya dalam pmr..

  Like

 41. mohd ridzuan berkata:

  asalamualaikum ustaz…ustaz ape khabar….??….peperiksaan saya lg 23 hari lg…tp sye risau..saya tak boleh skor……..sy risau sgt…

  ****KAM : Waalaikummussalam wbt….

  Alhamdulillah saya sihat. Yeke…dah tak lama tu…pejam celik, pejam celik dah tinggal brp hari lagi…So ustaz hrp iwan dah bersedia…Emmm jgnla risau..belum berjihad dah mengaku kalah ! Iwan boleh skor…ustaz yakin…insyaallah…****

  Like

 42. mdrushdan berkata:

  salam cikgu..
  saya nak tip ini boleh tak untuk share dengan kawan2.
  nak masuk tip ini dalam blog boleh tak?

  salam
  rushdan

  ****KAM : Waalaikummussalam wbt…
  Em boleh ambilla…jangan lupa letak link sbg kredit untuk blog ini k….****

  Like

 43. mohamad damsing berkata:

  tips ini mbrikan sedikit sbyk memberikan peringatn..thankssss,gud luck bg kwn2 yg bakal meduduki exam

  Like

  • SHAH@AIDIL berkata:

   ASALAMMUALLAIKUM CIKGU……. TERIMA KASIH sebab tlah memberi tips2 yg berguna ini.semoga cikgu sihat sejahtera….

   salam
   AIDIL

   Like

 44. Mohd Ridzuan berkata:

  doa kan saya berjaya…yea ustaz…….saya akan cuba yang terbaik…..

  Like

 45. lisa berkata:

  trima ksih utk tips bguna ini…

  ****KAM : emmm sama2….****

  Like

 46. a c berkata:

  saya sebenarnya bukan beragama islam tapi tip ini amat berguna………

  Like

 47. farisha berkata:

  terima kasih ustaz….thn depan saya UPSR…doa kan saye ye ustaz………

  Like

 48. pelajar skkp berkata:

  doakan saye ye….saye takkan sia-siakan ilmu yg telah saye plajari selama 6 tahun….5a dlm genggaman…sya mohon restu dr korg…

  pelajar skkp..09

  Like

 49. Nur FareeNa berkata:

  assalamualaikum cikgu….
  thn dpn sy akan menduduki UPSR 2010…
  sy ingin sgt mengembirakan kedua-dua ibubapa sy…
  jdi cikgu tolonglah berdoa supaya sy berjaya dlm peperiksaan UPSR 2010…
  dan berjaya dlm hidup selagi sy hidup……!
  thanks krana mmbuat tip2 cemerlang peperiksaan tersebut….
  Insyaallah sy pasti mendapat 5A dlm UPSR 2010…
  AmiiNNN!

  Like

 50. maira berkata:

  Terima Kasih Ustaz kerana bagi tips ini, doakan saya ya ustaz.

  Like

 51. Hana Syakirah berkata:

  Assalamualaikum w.t.h ustaz………saya adalah bekas murid tahun enam dan telah menduduki upsr…dan alhamdulillah.saya telah mendapat 5A dalam upsr baru baru ini……..dan saya telah mendapat tawaran untuk masuk ke smka sharifah rodziah…….sbp agama kajang….dan maahad muhammadi kawalan kerajaan di kelantan….dan saya telah memutuskan untuk masuk ke maahad muhammadi……saya berharap agar ustaz boleh memberi cadangan untuk memilih kawan yang betul…..
  wassalam……..

  Like

 52. cikgu
  terima kasih bagi tip2 yg amat berguna utk saya dan semua.harap cikgu mendoakan saya dan semua rakan-rakan saya agar mendapat keputusan yg cemerlang dlm peperiksaan PMR 2010.8a dalam genggaman saya

  Like

 53. suzie berkata:

  asalmualaikum..
  ya ustaz..
  saye nk dok pmr thun nie…
  tkt le nk hdapi..
  lbh2 lgi sklh nk cemerlang 2010..
  so,kmi hrapan skolh..
  mcmna ye ustaz..
  nk belajr pun xtaw nk atur…
  uztaz tlg krim2 kan tips bljar ye ustaz…
  terimakasih uztaz…
  doakn sye ye ustaz…

  Like

 54. anis faiz bin saudi berkata:

  doakan saya cikgu

  Like

 55. ameera syaqirah berkata:

  assalammualaikom cikgu,bln 5 ni saya akan hadapi UPSR,semoga cikgu doa kan sye.jgn lupe antar tips2 2 kat sye

  Like

 56. emal berkata:

  salam….cikgu,saya form5…jadi tahun ni saye akn ambik pekse spm….takut sangat…camne tak nak kasi gemuruh bile time exam tibe????dan ada tak tips nak cepat ingat dlm pelajaran???sebab saya ambik aliran bahasa arab….susah nak hafal bile perkataan tu susah…hehehe…tolong please….wasalam…

  Like

 57. insan runsing berkata:

  salam cikgu…
  saya nak luah perasaan sikit kat cikgu…
  saya nie bakal calon persendirian STPM 2010.saya sudah berkerja.tapi cume nak upgrade saya punye sijil akademik n demi masa depan kerjaya saya gak.
  tapi saya macam tak confident jer utk ambik exam nie..lagipun saya nak rujuk pun rase malu cikgu..kalau boleh cikgu tolong saya

  ****KAM : Wslm…Em TAHNIAH kerana masih bersemangat untuk sambung belajar. Insyaallah saya akan tolong setakat yang termampu….jangan segan jangan malu untuk meluahkan dan berkongsi masalah anda…****

  Like

 58. Zailina berkata:

  salam,
  terima kasih ustaz kerana telah memberi tip-tip yang sangat berguna untuk dipratikkan…. buat pengetahuan ustaz saya bukan pelajar tetapi ibu yang mempunyai anak-anak yang bersekolah pada 2010 ini antaranya masing-masing,tahun 1,tahun 3 dan tahun 4.Saya ingin sangat melihat anak-anak berjaya apabila menduduki UPSR nanti,meskipun bukan pada tahun ini.
  Persedian itu penting kan?….Doakan agar saya diberi kekuatan oleh Allah agar dpt menjalankan tanggungjawab dan amanah Allah dengan sempurna…insyaallah.

  ****KAM : Waalaikummussalam wbt….Ya, anak-anak adalah amanah, ibu bapalah yang mencorakkan setiap anak itu sama ada menjadi permata yang berkualiti. Betul tu..Persediaan itu sangat penting…..****

  Like

 59. FATIN NABILA berkata:

  Ustaz..
  saya ingin bertanya..
  saya selalu menghadapi masalah panik ketika menjawab..
  bagaimana saya hendak mengatasi masalah ini??
  tolong la saya ustaz

  ****KAM : Masalah panik ketika menjawab soalan ujian adalah masalah biasa yang dihadapi hampir semua pelajar. Secara ringkas KAM berpendapat adalah sangat penting bagi seorang pelajar itu :
  1. Membuat persiapan awal
  2. Mempunyai keyakinan diri
  3. Berdoa dan berselawat
  4. Fokus

  Like

 60. thahirah berkata:

  terima kasih banyak atas tip-tip cikgu
  boleh lah sye terang kan pada adik sye yg nak ambil upsr pd 2010 ini
  ngan tip cikgu ni saya akan suruh adik sye amal kan
  semoga adik saya berjjaya dalam upsr
  cikgu jangan lupa doa kan adaik saya cermelang
  hehehe
  assalamualaikum………….

  ****KAM : Waalaikummussalam wbt…..****

  Like

 61. ERYLIA berkata:

  Sy ni student fom 3..sy nk tahu tips utk mdh igt ilmu yg cikgu2 kasi..sy harap cikgu leh tolong.kalau boleh,,ada x ayt2 quran yg boleh sy amal??

  Like

 62. ERYLIA berkata:

  skrg ni keje skolah slalu byk,sampai x de masa nk study,,tup2 da nak pekse..cane nk latih minda sambil wat omwork sambil ngingat??coz bdk2 skrg ni wat omwork takut ckg marah je.asal nk siap je,,faham x la sgt..bkn ckp kat org laen,,sy pun sama..leh selesaikan masalah sy x?

  Like

 63. farah berkata:

  cgu,cmna nk tnamkn minat utk study sbject sejarah? sya memg tak minat ngn sbject 2..thn ney sya amek spm..wlaupun sya baca,tp sya mudah lupa la..hrp cgu bantu..

  Like

 64. hana berkata:

  assalammualaikum ckgu..!
  hana nk tnye n nk mntak tlg dr ckgu..hana nie ade satu msalah yg hana x dpt nk slesaikan dr dlu lagi..iaitu msalah untk mengingati sbjek yg hana dah blajar..stiap kali hana bt revision dlm 2-4 hri tu ingt lagi lah tapi bla smpai jew hari pperksaan mse nk jwb tu tros blank!hana tros lpew ape yg hana blajar..hana rsau laa ckgu,law hana x dpt nk atasi msalah ni cm ner hana nk tmpuh PMR thn ni..!!tlg hana ckgu..=(

  Like

 65. mekasih ckgu,kate2 cikgu amat bermakna wat cye yg akan menduduki peperiksaan pmr pd tahun ini…(2010),doakan agar saya sukses slalu…Amin,moga ckgu akan dirhmti dan dipanjangkan umur oleh ALLAH S.W.T

  Like

 66. nurul berkata:

  salam ust
  sy nk tny cmne teknik nk mudah menghafal serta ingat apa yg kt hafal
  dan cara tuk sy jauhkan dari berkhayal ms belajar (bg tumpuan sepenuhnya)..
  harap ust dpt bantu…

  Like

 67. nuaina berkata:

  salam….cikgu, kita mintk izin ambil mklumat dari page ckgu nie…. barakallah

  Like

 68. rehanaa bt suduri berkata:

  salam…ustaz…saya surirumah anak 1.berumur 26tahun..thn ni ambil stpm….ustaz…tlg beri saya tips….saya tak tau dmana mau mula…

  Like

 69. noraini nabilah berkata:

  as’kum. saya disini mengucpkn terima kasih bnyak2 ats tip2 yg di beri. sya yakin skrang ini saya dpt melakukan exam. sblom ini saya berasa tkot utk menghadapi peperisaan pmr ini. cigu tlg daokn saya ya agar saya dpt keputusan yg cemerlang. jasa cikgu akan saya kenang hingga akhir hayat.. wasalam

  Like

 70. kattyjah kassim berkata:

  assalamualaikum…saya nak bertanya…bagaimana kta nak mengetahui kta ni pangkat berapa dalam spm???macamana nak kira kalau pngkat 1..berapa agreget? pngkat 2 berap2?dan sterusnya…

  sekian terima kasih..

  wassalam..

  Like

 71. shera berkata:

  assalamualaikum… saya nk ucapkan terima kasih atas semua tips yang diberi ini..
  insyaallah kalau kia berusaha dan mengikut tips yang diberi tentu kita boleh berjaya

  Like

 72. pping berkata:

  tankz cigu..

  Like

 73. afiqah zahari berkata:

  assalamualaikum,terimakasih kerana memberi tips untuk kami.harap dgn tips tersebet kami akan berjaya…….insyallah

  Like

 74. alia berkata:

  ustaz,saya nak tanya bagaimana untuk mendapat 5a

  Like

  • Abu Musaddad berkata:

   Alia…..Untuk mendapat kejayaan (5A) dalam exam bukan suatu perkara yang mudah. Ia perlu kpd usaha yg berterusan dan istiqamah dalam menuntut ilmu. Ikutilah tips di atas, insyaallah anda berjaya.

   Like

 75. afiqah zahari berkata:

  cikgu,besok saya akan menhadapi peperiksaan ,cikgu tolong doakan saya ye….

  Like

 76. nurul surfina berkata:

  ustaz..mcm mane hendak belajar dgn betol???

  Like

 77. nurul surfina berkata:

  tlg doakan saye untk mnghadapi PKSR 1 pd besok hari…….

  Like

 78. uwais berkata:

  Terima kasih memberi tips mendapat 5A kepada Abu Mussad

  Like

 79. aishah berkata:

  tahun ini saya akan menghadapi satu peperiksaan yang penting dalam hidup saya. terima kasih di atas tip – tip ini, sekarang saya lebih yakin untuk menghadapinya, by the way; doakan saya yee.

  Like

 80. Nur Hafizah berkata:

  Terima kasih atas semua tips-tips ini…..^-^…

  Like

 81. dalilah berkata:

  salam. bagus intipati ttg tips2 menghadapi exam ni!! sgt berguna buat sy wlaupn nk exam kpli (dh tua huhu) mohon kalau nk copy utk disebarkn bole ke? tq

  Like

 82. saiza berkata:

  Insya-Allah saya akan ikuti tips tersebut.

  Like

 83. hanisa hamid berkata:

  terima kasih cikgu..cikgu telah memberi semangat kepada saya,

  Like

 84. Intan Rumaisya berkata:

  assalamualaikum,ustaz?

  Like

 85. Intan Rumaisya berkata:

  Tolong doakan semua thn 6 dapat 5A.Saya wakil dari murid tahun 6 sk kampung selanyau,miri,sarawak.

  Like

  • Abu Musaddad berkata:

   Ustaz doakan semoga anda semua berjaya dlm exam nanti…Buat y terbaik, Insyaallah semuanya cemerlang……Ameen….Wallahu a’lam.

   Like

   • alley- justina berkata:

    salam ustaz……..saya benama azleen saye mempunyai sedikit kekurangan keyakinan diri ustaz bolehkh ustaz membantu saya ……..insyaALLAH…ALLAH saje yg membalas ustaz.

    Like

 86. Qurratu Ain berkata:

  assalamualaikum,ustaz

  Like

 87. Intan Rumaisya berkata:

  Ustaz,Qurratu Ain kawan saya.

  Like

  • Abu Musaddad berkata:

   Ye ker….Alhamdulillah selamat datang ke laman blog ustaz…Semoga bermanfaat utk anda semua…Insyaallah. Wallahu a’lam.

   Like

   • fadzlina berkata:

    SALAM,USTAZ DOA KAN SAYA UNTUK MENCAPAI CITA CITA SAYA….DI DALAM DUNIA SAYA INGIN MENJADI SEORANG ARTIS YANG BERJAYA….DI AKHIRAT SAYA INGIN MENJADI UMAT ISLAM DI DALAM SYURGA.
    ITU SAJA YANG INGIN SAYA UCAPKAN…ASALAMUALAIKUM USTAZ….:D ๐Ÿ™‚

    Like

 88. Intan Rumaisya berkata:

  Ustaz,siapa tokoh yang paling dikenali ramai?Sila jawab teka-tekiini.

  Like

 89. Qurratu Ain berkata:

  assalamualaikum,ustaz?

  Like

 90. Intan Rumaisya berkata:

  assalamualaikum,ustaz.

  Like

 91. Felicia berkata:

  Selamat sejahtera,cikgu.

  Like

 92. Intan Rumaisya berkata:

  Ustaz,dalam ujian pra upsr lalu saya dapat 1A 4B.Saya berasa x puas hati.Saya nak belajar di sekolah, tapi guru tidak ada buat kelas tambahan.Macammana saya nak belajar?

  Like

  • Abu Musaddad berkata:

   Ustaz ucapkan TAHNIAH buat Intan kerana mendapat keputusan yang baik dlm ujian pra UPSR. Emmm…Kalau cikgu tak buat tambahan, belajarlah kat rumah. Belajarlah secara berkumpulan, utk mengelakkan daripada perasaan bosan dan sebagainya….Ustaz harap Intan dapat buat yg terbaik untuk menghadapi UPSR yg sebenar nanti………..

   Like

 93. salih berkata:

  tq

  Like

 94. maizatul hasni berkata:

  assalamualaikum ustaz, saya berharap agar tips-tips itu berguna kepada saya kerana saya akan periksa pada tahun ini.Doa kan saya ya ustaz.

  Like

 95. amelya berkata:

  terima kasih kepada cikgu kerana telah mendidik kami………
  luv u 4 ever

  Like

 96. mark berkata:

  terima kasih di atas tips tips yang diberikan…

  Like

 97. amieyza berkata:

  assalamualaikum ustaz….terima kasih coz bg tips2 mcm 2……3\10\2010 pmr lak,,,,jgn lupa doakan saya dan kawan2 yg len yg berada d smk bukit garam 1 iaitu 3anggrik….hehe insyallah,,,,,,

  Like

 98. Hazwan Shahiran berkata:

  hai ustaz…….saya mengucapkan bejuta-jutaan terima kasih kerana memberikan tip-tip ini….
  markah saya pada ujian OTI 2 yang lepas,saya mendapat 1A,2B,3C..tolong saya ustaz macam mana nak menaikkan markah saya ini….

  Like

  • Abu Musaddad berkata:

   Adik Hazwan,
   Maaf…Ustaz tidak boleh menolong kamu kecuali diri kamu sendiri yang dpt mengubah markah kamu. Tingkatkan lagi usaha anda, insyaallah anda akan dpt apa yg anda impikan.Insyaallah….

   Like

 99. amiena razali berkata:

  assalamualaikum ckgu, terima kasih atas tips2 yg diberikan, insyallah sy akn buat yg terbaik dlm PMR yg akan sy duduki pd thn ini, doakan calon2 PMR 2010 Berjaya ye cikgu? AMIN

  Like

  • Abu Musaddad berkata:

   Waalaikummussalam wbt….Terima kasih berkunjung ke sini….em insyaallah tiada yang mustahil jika kita berusaha bersungguh2. Ustaz doakan semoga anda semua berjaya dalam exam nanti….Ameen….

   Like

 100. Intan Rumaisya berkata:

  ustaz,macammana nak dapat 5a?

  Like

 101. Felicia berkata:

  Ustaz,saya ini bukan islam,jadi macammana nak belajar?Saya sorang saja yg bukan islam dalam kelas.Dalam kelas saya ada 13org.Macammana nak tumpu lebih perhatian?…

  Like

  • Abu Musaddad berkata:

   Belajar macam biasa. Jangan merasa rendah diri. Tumpukan sepenuhnya kepada pelajaran anda. Perbezaan agama bukan halangan untuk berjaya. yang penting, sesiapa yang bersungguh2 dalam menuntut ilmu, dialah yang akan berjaya. Saya semasa sekolah dulu, pernah juga satu kelas dengan pelajar yg bukan Islam. Kami berkawan baik dan saling hormat menghormati antara satu sama lain. Ketika belajar, kami belajar bersama2 dan berbincang sama2.

   Saya masih tertanya2, adakah anda rasa tidak selesa @ macam mana….Saran saya, kalau anda tidak selesa, sebaiknya anda berbincang dengan guru kelas dan ceritakan segala masalah anda. Insyaallah masalah yang anda hadapi sekarang akan selesai…..

   Like

 102. Shahani Siamat berkata:

  Assalamualaikum cikgu, terima kasih atas tip-tip yang diberikan. saya yakin saya boleh gunakan tip tersebut sebagai panduan saya. cikgu sangat memahami pelajar-pelajar sekolah.

  Like

  • Abu Musaddad berkata:

   Waalaikummussalam wbt…Terima kasih juga kerana menjadikan laman blog ini sebagai rujukan anda. Saya doakan semoga anda dan rakan-rakan lain berjaya suatu hari nanti……insyaallah..

   Like

 103. Felicia berkata:

  Rakan2 saya yang lain semua berpusu untuk menjawab soalan.

  Like

 104. afiq berkata:

  assalammualaikum ,cikgu ……..thanks for this tips-tips………. sy jgn lupe doakan sy jg

  Like

 105. nurul asyikin natasya berkata:

  cikgu suzzana doakan saya lulus UPSR he.

  Like

 106. Hazwan Shahiran berkata:

  assalamualaikum ustaz,sebenarnya saya mengunakan tip2 ini dengan menjawab soalan peperiksaan.dahulu saya mendapat 1A,2B dan 3 C.sekarang ni saya mendapat 4A 1B.
  yang lemahnye matematik.saya darjah enam..doakan saya supaya mendapat 5A dalam UPSR tahun ini.

  Like

 107. ainn berkata:

  sy selalu usaha tapi x dpt nape??????????????????????

  Like

 108. ainn berkata:

  tlg beri tipssss len??????????????/

  Like

 109. fairuz berkata:

  sye harap dgn tip cikgu ney sye dpt membuat yg terbaik…thanks..

  Like

 110. nanashi berkata:

  askum, ustaz… sy ade masalah ade budak sukakan sy…. dan ia membuatkan sy rasa x tentu arah… dan sy menjadi lalai masa nak menjawab periksa…. macam mana nak selesai kan masalah ni… ustaz,,,?

  Like

 111. zue-prihatin berkata:

  ASSALAMUALIKUM..
  saya merupakan calon SPM tahun ini dan tidak lama lagi saya kan menduduki peperiksaan besar ini. Saya nak tanya sikit pada ustaz. Adakah membuat nota ringkas amat penting dan boleh memberikan keputusan yang cemerlang kepada saya?
  TERIMA KASIH.

  Like

 112. nur wahidah berkata:

  asalamualaikum cikgu… doakan yg terbaik untuk sye… knp perasaan sye asyik gelisah je ble PMR nk hmpir… cikgu bole tlong berikan serba sdikit doa untuk ketenangan jiwa… klau ckgu tidak keberatan…tima ksh…

  Like

 113. rifdhi berkata:

  tips yg berguna, terima kasih cikgu ๐Ÿ™‚

  Like

 114. mystarhebat berkata:

  Assalamualaikum.

  Terlebih dahulu pohon kebenaran daripada pihak admin untuk memberi cadangan dalam membantu para pelajar sebelum menghadapi peperiksaan UPSR, PMR dan SPM iaitu
  Kaedah Latih-tubi melalui portal pendidikan online MyStar-A
  Antara Kelebihan Kaedah ini yang boleh dikongsi adalah
  1. Membuat latih-tubi matapelajaran teras berdasarkan subjek dan topik (Modul mytopik & MyLatihTubi
  2. Membiasakan diri dengan kaedah & soalan peperiksaan (Modul MyPeperiksaan & MyArkib)
  3. Membantu menambahkan keyakinan diri apabila proses menjawab soalan tahun-tahun lepas dilakukan (Modul MyArkib)
  4. Ringkasan Nota padat (dalam MyNota) mengikut silibus dan topik untuk memudahkan pelajar mengulangkaji dengan pantas berdasarkan peta minda pelajar.
  5. Kaedah pembelajaran masakini yang terbukti dapat membantu para pelajar menuju kecemerlangan dalam peperiksaan.

  Pakej terendah adalah bernilai RM10.00 untuk seorang pelajar dan pelajar boleh menggunakan portal pendidikan selama 2 minggu.
  Pakej-pakej lain adalah Pakej Sekolah dan Pakej Keluarga

  Sila hubungi Yakin 0192706224 untuk maklumat lanjut atau lawati http://www.mystarhebat.com.

  Like

 115. hanis berkata:

  thanks tip best ๐Ÿ™‚

  Like

 116. ZAHIRAH berkata:

  TERIMA ATS SGALA TIPS NIE..LEPAS SYE DH BCE TIPS NIE SYE RSE BERSEMANGAT NK PERIKSA UPSR THUN NIE SYE HRP UZTAZ DOAKAN SYE 5 AAA..

  Like

 117. naatasya berkata:

  terima kasih ustaz atas tips-tips ini sya akan buat bersungguh-sungguh peperiksaan tahun ini…..terima kasih……

  Like

 118. nin berkata:

  semoga saya mendapat 5A dlm UPSR
  DOAKAN SAYA AGAR DAPAT 5A

  Like

 119. irlyani berkata:

  saya berasa sangat teruja akan peperiksaan upsr ini tetapi..
  saya sudah mendapat 4A dalam percubaan negeri melaka tetapi saya mendapat bahasa inggeris c..bagaimana mahu berusaha?hanya tinggal 2 minggu..
  harap sudi membalas..

  Like

 120. KIRANA berkata:

  DOAKAN SY DLM UPSR THN NI

  Like

 121. fb berkata:

  doakanlah saya dpt 5A DLM UPSR AMIN……………………………………….

  Like

 122. hairie bin osman berkata:

  cikgu doakan saya untuk menghadapi peperiksaan pmr tdk lama lagi cikgu setelah saya berusaha dan doakan saya agar saya tdk tertekan ketika menghadapi peperiksaan pmr 5 10 2010 saya sudah mula pmr doakan saya cikgu

  Like

 123. nur berkata:

  ASKUM.USTAZ

  Like

 124. Sue berkata:

  assalamualaikum ustaz, sy pelajar tngkatan 6.. Exm Stpm da hampir… Sy tkot sgt xdpt capai impian sy.. sy lemah dlm bab menghafal ni.. Mata pelajaran sejarah la result sy pling xelok.. Ustaz ada tips x untuk mnghafal n mndpt result yg terbek dalam Stpm n bg result sejarah tu elok.. tlng sy ustaz.. Terima kasih ustaz

  Like

 125. Farhan berkata:

  Assalamualaikum ustaz,saya harap tips-tips ini dapat membantu saya untuk menghadapi peperiksaan UPSR 2010…tolong doakan kpd sy untuk berjaya walaupun saya bukan anak didik ustaz…

  Like

 126. izzati upsr berkata:

  assalammualaikum ustaz..sya arap ustaz slalu mndoakan kjyaan bgi calon2 upsr taun nie..

  Like

 127. Juliana berkata:

  salam ustaz,saya bersyukur sangat sebab dapat membaca tip2 yang diberikan ustaz,untuk pengetahuan ustaz tahun ini saya akan menghadapi SPM.Baru-baru ini saya sudah menduduki percubaan SPM,saya cuba menjawab soalan bagi setiap subjek dengan sebaik-baiknya.Tapi ustaz,hasilnya tidak memberangsangkan.saya banyak mengikuti kelas tuisyen,supaya saya lebih faham tentang sesuatu subjek.tetapi,tidak juga berkesan.saya cuba untuk memperbaiki subjek seperti BI,FZ,CHEM…….Disamping itu ustaz,saya juga selalu mengikuti bengkel spm.Ustaz,tolonglah saya,saya inginkan keputusan yang cemerlang dalam SPM pada tahun ini,saya kesian melihat ibu bapa saya bersungguh-sungguh dalam memberikan kebajikan pendidikan kepada saya.saya tidak mahu melihat mereka sedih dengan keputusan SPM saya nanti.Saya tahu ustaz,ibu bapa saya meletakkan harapan yang tinggi untuk saya.Mereka ingin melihat saya melanjutkan pelajaran ke luar negara…..ustaz,saya sama sekali tidak tertekan dengan kehendak ibu bapa saya,tetapi di dalam kotak fikiran saya adalah “MAMPUKAH SAYA MENDAPAT KEPUTUSAN YANG CEMERLANG DALAM SPM NANTI”

  Like

  • Abu Musaddad berkata:

   Waalaikummussalam wbt….Syukur alhamdulillah dan tahniah buat adik juliana kerana mempunyai semangat yang mengunung utk menghadapi spm nanti. Saya melihat anda adalah seorang pelajar yang rajin berusaha dan bersemangat utk memdapat keputusan cemerlang. Kita sebagai manusia hanya mampu berusaha sebaik mungkin, yang memberi keputusan adalah Allah SWT. Jadi setelah kita berusaha dengan bersungguh2, kita hendaklah bertawakal kepada Allah. Segala keputusan hendaklah diterima dengan hati yang ikhlas dan redha. Doa saya semoga anda mendapat result cemerlang SPM nanti…Insyaallah.

   Like

 128. FERAH JB berkata:

  TERIMA KASIH USTAD,DOAKN KEJAYAAN KAMI YANG INGIN MENGHADAPI UPSR.ESOK SAYA AKN MENDUDUKI UPSR .

  Like

 129. Shahrul berkata:

  Assalamualaikum…terima kasih atas perkongsian ini…

  Like

 130. aly anira (: berkata:

  semoga sy dpt mnjawab exam PMR sy dgn baik 5oktober ini …
  aminn !! ๐Ÿ™‚
  doakn yew …

  Like

 131. nazril firdaus berkata:

  terima kasih cikgu kerana kasih saya tip2 ini ….dan aq berharap dpt lulus pmr tahun ne….cikgu doakan saya agar saya lulus dalam pmr…..

  Like

 132. matrempit berkata:

  cikgu dlu sy rempit sejati ….mulai skrg sy nk ikut tip ckgu ………..sy nk brjaya dlm spm……10 A1

  Like

 133. ezzyah berkata:

  Saya harap tip ne dapat membantu saya dalam STPM 2O1O hendaknya……DOAkan jejayaan saya……….

  Like

 134. gurlzzz.......................... berkata:

  salm ustz,,,,
  tme kasih krn b’kongsikn tip2 sblm menghadapi peperiksaan…..tip yg ustaz berikn sgt b’guna kpd sye n kengkawan len yg akn menghadapi ujian……….syukur kpd Allah,dgn izin Nya,sye t’buka blog ni……n mengetahui lebih banyak tip2 sblm ujian……….
  ustaz,sye pljr yg lemh bi,n secara x langsung menyebabkan sye sgt lemh matapelajaran sain……..
  mrkah ujian sain sye sgt teruk kalo ujian sain tu dlm b.i,,,,,tp kalo ujian sain tu dlm b.m n b.i,mrkah sye ok lh…….nasib baik cikgu yg mengajar bi n sain tu cikgu baik n pande berikn perhatian serta memahami muridnye,,,,bolh juga jd pendorong sye agar trus berusaha……..
  emmm,,,,,ustaz,,,,,sye nk tanye,cam mane nk elakkn kte supaya x m’benci cikgu yg mengajar kte……..bukan ape,,,ada sesetengah cikgu tu,pilih kasih…..tak tau lh sye nk jelas kn cam ne…………lg satu,,ada cikgu tu tidak adil…..cikgu tu marah kalo pljr ‘i’ ni buat salah but kalo pljr ‘b’ tu buat salah,cikgu tu x juga marah……kdg2 tu,kalo murid ‘i’ ni x buat salah n sekadar b’tanya coz x faham,,,,cikgu tu pun tegas kn suara n buat muka marah n cikgu tu ckp ‘tu lh,kalo org mengajar berikan perhatian’,,,pd hal murid ‘i’ ni dh berikn perhatian………kalo pljr ‘b’ ni b’tanya coz tak faham n tak beri tumpuan,cikgu tu jwb dgn suara ya lembut n bermanis muka………tak adil kn………..
  maksud sye ni tidak b’maksud utk m’aibkn cikgu tu………sekadar nk tanye,,,,,cam ne nak elakkn diri kte supaya tidak terus m’benci cikgu tu…………..sye x pernah juga dimarahi oleh cikgu tu………but sye tgk kwn sye sll d’marah cikgu tu kalo b’tanya n ada kish len juga yg menyebabkan sye kurang suka dgn cikgu tu…….so sye pun mula rasa bencik cikgu tu n x suka akn matapljrn yg cikgu tu ajar……….. harap ustaz faham masalh sye…….n beri sedikit nasihat kt sye agar sye x benci kt cikgu tu

  Like

  • Abu Musaddad berkata:

   Waalaikummussalam wbt….alhamdulillah dan terima kasih kerana berkunjung ke sini….em utk mendpt keberkatan dlm menuntut ilmu, jgn kita membenci guru. Walaupun guru itu bersikap tidak adil dan sebagainya….berusahalah sedaya upaya utk mengikis perasaan benci itu dalam diri kerana semua itu adalah sifat syaitan…syaitan selalu membisik dan mengoda agar kita saling membenci antara satu sama lain, apatah lagi terhadap seorang yang bergelar guru.

   Guru itu tidak adil ke, pilih kasih ke dan sebagainya kita tidak boleh membenci beliau, biar Allah sahaja yang tentukan…mudah2an ilmu yang disampaikan kpd kita mendapat keberkatan dan mudah difahami….insyaallah…………..

   Like

   • alissa abnira berkata:

    TAPI ITU SEMUA TIDAK ADIL.KALAU BERBUAT SEDEMIKIAN SEMUA ORANG AKAN KECEWA.

    Like

   • gurlzzz berkata:

    terima kasih ustaz krn sudi m’beri nasihat kpd sye…..insyaallah,sye akn cuba utk x m’benci cikgu tu,,walaupun susah utk terima sikap yg m’buat kn sye benci cikgu tu……………hidup ni kte perlu banyak berkorban kan ustaz…..betol tak?????…….em,,,,,ari ni last exam utk thn ni,,,,,,kebanyakan kertas ujiaan kali ni senang ckit dr ujian sblom ni,kcuali,mt n sej…..hah,,,,harap thn ni dpt merasa naik pentas utk terima hadiah,,,,merasa ckit pentas sklh menengh…..huhuhu…..ustaz tolong doa juga ek,smoga ada kesempatan utk naik pentas……terima kasih sekali lg ustaz……

    Like

 135. alissa abnira berkata:

  EISH BANYAKNYA KOMEN!

  Like

 136. Kiki Kiko berkata:

  Assalamualaikum w.b.t.
  Terima kasih atas tip2 yang ustaz bagi dekat sye ,,
  sye harap sye dpt menjawab soalan UPSR dengan tenang ,,
  dan mendapat keputusan yang cemerlang ,,
  Ustaz , doakan sye ye semoge sy mendapat 5A dalam UPSR ..

  Like

 137. nadhrah berkata:

  assalamualaikum,boleh saya tahu cara untuk menghilangkan rasa malas untuk belajar apabila berada di rumah? bagaimana untuk menguatkan lagi ingatan saya dalam mata pelajaran yang saya kurang minati?

  Like

 138. arisya arina berkata:

  salam??cikgu saya nie mcm budak kuwat main kat koloh tapa pelajaran saya merosot??ade mase agi ke saya nak baiki balik??sebab 2011 nanti saya baru nak masuk tahun 6??

  Like

  • Abu Musaddad berkata:

   Waalaikummussalam wbt…Arina masih banyak masa tuk memperbaiki diri agar menjadi pelajar yang rajin. Saya doakan semoga arina menjadi pelajar yang rajin berusaha pada tahun hadapan kerana arina bakal menduduki UPSR…..Good Luck!

   Like

 139. nick name (kal) berkata:

  assalamualaikom …. sy ad msalh ckit ustaz … pd thun nie 2010 pd peperiksaan akhir thun sy dpt kputusn sgt mengecewa kn sy .. so pd thun dpn sy salah satu calon pmr … sy nk ingin brubh dan ingin mncapai kputusn yg membanggakn sy dan keluarga sy … tpy msalhnye skrang 1st sy x tau lngsung solat 2st sy rasa sy bnyk dosa 3st sy kurang pndidikn 4 st sy cpt ptus asa 5 st saling diejek …macm mane sy nk mngatasi sume msalh sy ni ustaz ??

  Like

 140. syazani berkata:

  Ustaz, saya akan menghadapi UPSR pada tahun 2011. Saya sangat lemah dlm BI, BM (penulisan) dan SN. Apakah tips untuk saya maju ke hadapan…..

  Ustaz, bolehkah ustaz mendoakan saya supaya dapat 5A dlm UPSR….harap ustaz menjawabnya.

  Sekian, terima kasih……assalammualaikum

  Like

 141. assalamualaikum…
  pada tahun2011 ini,saya akan menghadapi peperiksaan UPSR.
  sye selalu lemah dalam BI, saye lemah sebab saye tak paham bahasa inggeris.
  boleh bagi tips??

  Like

 142. nor zulaiha binti mohamed yunus berkata:

  tahun ni saya akn menduduki peperiksaan SPM…saya harap ustaz doakan saya ya?
  ustaz…ada atau tidak tips lain untuk lebih cemerlang???
  kalau ada boleh ustaz bagi pada saya? k terima kasih dan assalamualaikum…

  Like

 143. biarlah rahsia berkata:

  slm ustaz sye de beberapa soalan nkk tnye kt ustaz yg pertma macam mne nk seimbangkn pelajaran kite ngn akdemik????

  Like

 144. DANIA berkata:

  askum cikgu……saya suka dgn tip2 cikgu tu………saya berharap saya boleh berjaya dalam peperiksaan UPSR nanti……cikgu tlg doakan saya agar saya boleh berjaya dlm peperiksaan UPSR………………………………….terima kasih………….saya bdk THN 6(2011)…….
  18,1,2011……HARI:SELASA.

  Like

 145. Nurin Nabihah berkata:

  Assalamualaikum,ustaz,

  sejak kebelakangan ini,saya sering mendapat kerja sekolah yang banyak dan mengelirukan.Ini merupakan salah satu sebab saya malas mengulangkaji..guru yang memberikan kerja sekolah tersebut selalu memberikan masa yang singkat untuk menyiapkannya..tetapi saya masih tak dapat memikirkannya kerana banyak lagi kerja yang belum disiapkan.Lebih lebih lagi,adik adik saya juga selalu mengganggu saya..

  ~saya harap ustaz dapat membantu saya~

  Like

 146. Irfan berkata:

  INSYAALLAH.kamu semua doakan saya berjaya dalam peperiksaan UPSR ini.seseapapun,terutamanya umat islam yang membaca apa yang saya tulis ini,saya harap orang yang membaca ini terutamanya org islam tolonglah doakan saya berjaya dalam peperiksaan UPSR ini.

  AMIN.ALHAMDULILLAH

  Like

 147. noor azuraini berkata:

  assalamualaikum cikgu,saya harap cikgu doakan saya unuk dapat 5A………………………….

  Like

 148. sangat bagus tip doa kan saya semoga mendapat 5a in upsr

  Like

 149. madelone syaline berkata:

  saya suka ….. keyakinan saya baru lah ceria kan saya ingat saya tidak pandai seperti kawan kawan saya tetapi keyakinan saya lagi banyak terimah kasih banyak banyak

  Like

 150. muhd shahizat berkata:

  salam,saya berharap dapat 5A dalam UPSR yang akan datang nanti…

  Like

  • Abu Musaddad berkata:

   Waalaikummussalam wbt…insyaallah dimana ada kemahuan, di situ ada jalan…carilah jalan itu agar anda dpt memburu kejayaan yg sedang menanti anda….

   Like

   • noraini adilla berkata:

    salam,ustaz terima kasih atas tip2 yang usyaz berikan.insyaallah saya jadikan sebagai panduan hidup saya…tahun lepas saya cuma mendapat 3A 2C…..tahun ni saya berazam hendak mendapat 5A dalam upsr yang akan datang.terima kasih ustaz.

    Like

 151. nabilah berkata:

  salam,ustaz terima kasih atas tip2 yang ustaz berikn .insyaallah sy akn jdkn sbgai pnduan hidp sy..thn lps sy cma mendapat 4a 1b ..thn ni sy berazm hndk mendpt 5a dlm upsr yg akn dtg ni.terma kasih ustaz..

  Like

 152. duha maisarah berkata:

  assalamualaikum terima kasih ats nasihat ini….hehe.alhamdulillah

  Like

 153. fara adriana berkata:

  insyaallah saya akan buat yang terbaik di masa upsr pada tahun ini……:)

  Like

 154. ira berkata:

  askum ustaz apakah maksud beribadah yg sebenar………………………………

  Like

 155. atira berkata:

  sayaghvxfhaxchgcxa cx

  Like

 156. Dania berkata:

  Terima kasih atas tips cikgu di atas.Moga2 dengan tips ini saya boleh mendapat keputusan yang cemerlang.

  Like

 157. amira athirah berkata:

  ustaz walaupun saya dapat nbr 7 dalam peperiksaan tapi saya tetap akan usaha.Insyaallah.

  Like

 158. Ezi gurl berkata:

  sy ary 2 dh byk kly bce bku tp ble pekse kua jerw dpt byk yg x lluz .. ermm ๐Ÿ˜ฆ

  Like

 159. camelia berkata:

  sy suka tips ini.nnti hri isnin,sy nak srh my
  friend ikutt tips ini.sgt berguna…………kadang-kadang sy geram jg dkt ckgu sy.asyik mrh aje……..org yg pandai, ckgu sy suka.tak pe,sy akn buktikan yg sy mmpu dpt 5A….
  trima ksh ustaz…insyaalah,sy akan ikut tips ini

  Like

 160. harasuzyvictoria berkata:

  HARAP HARAPLAH SAYA DAN KAWAN SAYA DAPAT MENGIKUTI TIP INI

  Like

 161. NUR SYAIRAZ berkata:

  trime kasih ustaz …… tetapi knp sye slalu mendapat gred B dlm bahase pemahaman

  Like

 162. NUR SYAIRAZ berkata:

  adekah sye tidak berapa mahir dlm pemahaman?

  Like

 163. Ina Nailofar berkata:

  salam ziarah perdana,

  mohon keizinan utk copy artikel ini untuk diedit dan dipostkan dalam blog kelab saya…moga rakan2 seperjuangan yg lain turut mendapat manfaatnya..

  moga btambah saham akhirat buat ustaz… ๐Ÿ˜‰

  Like

  • nazifa berkata:

   saya ingin brjaya…..
   cara yg sngat mudah untuk brjaya ialah hanya bertawakal kepada ALLAH dan mengikut perintahnya…..
   jgnlah sesekali kita membuat bnda yg ALLAH larang…

   Like

 164. ina berkata:

  ustaz,saya akan menhadapi upsr pada tahun nie tetapi saya masih belum bersedia apa yg harus saya lakukan?

  Like

 165. aliff tgb berkata:

  Salam.. Minta izin share bersama kawan2 saya ya.. terima kasih..

  Like

 166. cinderella berkata:

  cikgu kami pun pernah bagi tips ini.mesti dia ambil dari web ni kan…hehe…niway memang bgus

  Like

 167. Raudhah berkata:

  assalamualaikum… ustaz terima kasih kerana memberikan tips yang bagus.. ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ˜€

  Like

 168. sarmiza berkata:

  Assalamualaikum ustaz…..terima kasih kerana memberikan tips2 yang bagus….doakanlah semua budak thun 6 mendapat 5A….saya mewakili semua murid thun 6 yg blajar di Sekolah Kebangsaan Saint Joseph Miri…..

  Like

 169. siti nor solehah berkata:

  asalamualaikum cikgu saya harap tip-tip yang cikgu bwt ni dapat membantu saya untuk menjawap soalan UPSR nanti dan memperolehi keputusan yang cermelang.amin ya robal alamin.

  Like

 170. nur ameera solehah berkata:

  as salam uztaz , saya akan menghadapi upsr tahun ni …doakan saya

  Like

 171. jasmin berkata:

  asalamualaikum…….ustz macam mna cara kita untuk mendapat tempat pertama dalam ubb ustz dengan cara ni ke

  Like

 172. Tiqah berkata:

  Assalamualaikum.Terima kasih kerana cikgu banyak bagi tip-tip yang berguna.Saya harap akan berjaya dalam UPSR 2011 nanti.Saya harap agar cikgu dapat menambahkan lagi tip-tip yang dapat saya amalkan.

  Like

 173. aishah humairah berkata:

  ASSALAMUALIKUM…….
  ustaz,bagaimana cara yang boleh saya gunakan untuk membahagikan mase…saya seorang murid yang lemah…dan tidak pandai menghargai masa juga selalu mengelak dari membuat kerja rumah dan mengulang kaji pelajaran…tinggal 2 bulan sahaja lagi saya hendak menghadapi peperiksaan upsr…dan saye juga akan mengahadapi upsr…
  saya ingin saranan ustaz
  harap ustaz sedia membantu…..
  terima kasih

  Like

 174. adlina berkata:

  alhamdullilah ustaz,pada peperiksaan lepas , markah ujian saya telah meningkat dengan amat ketara

  Like

 175. sabrina berkata:

  terima kasih ustaz…
  ustaz buat saya lebih bersemangat lagi

  Like

 176. sabrina berkata:

  terima kasih ustaz…ustaz buat saya lebih bersemangat.

  Like

 177. Assalamualaikum,ustaz trima ksih ye…tlong doakn sye untuk pmr ye……(syakirah taiping)

  Like

 178. Noor Zahran berkata:

  ustaz…mase awal thun dlu, saye mule jadi vegetarian utk bdn saye ni shat sbb orng kate akal yg cegas dtng dri bdn yg shat … dan skarang ni pon cume tinggal 3 buln je lgi utk saye study…..skarng ni pon saye da mule tekon bace buku….so ustaz doakn lah saye supaye saye dimurahkn rezki dan dipermudh kn dan cemerlang PMR……saye berhrp sgt dngn usaha yg saya buat sblom ni diberkati oleh Allah.

  Like

 179. Slm Ustaz boleh beritahu saye macammane kalau kita gagal dlm mata pelajaran Mathematics kite nkbagi lulus dan A……

  Like

 180. asyraf..^_^ berkata:

  cikgu,terima kasih atas tips yang berguna ini…
  saya hrgai sngat2…
  doakn sya tok stam 2011 nie…
  saya nk cmerlaang….^_^

  Like

 181. rahmah berkata:

  assalamualaikum wbt…ustaz…blh sy tanya sesuatu?tidak la besar sangat masalahnya….macm mana nak buangkan perasaan malas,malas dan malas??sy sejak aher2 ini sy malas nak belajar…beljar pun ikut mood..kalau sehari tak ada mood nak blajar,tidak lah sy belajar..huhu..lagi pula keadaan di rumah,dan di sekolah mengganggu…lagi2 kat sekolah la…dengan sekelilingnya yang bising..huhuhu…macam mana nak atasinya ustaz??sy harap ustaz dapat bantu sy….terima kasih..assalamualaikum….

  Like

 182. syazwina berkata:

  saya telah pun membaca tip persediaan tersebut yg diberikan oleh ustaz.ia amat berkesan dan membuatkan saya bersedia menghadapi peperiksaan.kadangkala lagi beberapa minggu ada menghadapi peperiksaan upsr,saya tak yakin bahawa saya ni sama ada cemerlang ataupun tidak.lagipun saya telah pun mengamalkan tip2 yang diberikan oleh ustaz.jadi saya berharap ustaz dapat membantu saya dan menyakinkan saya.

  Like

 183. Tanpa Nama berkata:

  saya pasti buat

  Like

 184. Tanpa Nama berkata:

  salam ustaz…ape khabar?doakan sy n adk sy yg akn mnduduki peperiksaan upsr n pmr xlma lg utk berjaya didunia n diakhirat

  Like

 185. Pdah Hamidah berkata:

  saya akan cuba dan lakukan cara itu..
  insya Allah berjaya..???
  doakan saya..

  Like

 186. muhd farhan berkata:

  ustaz doakan saya dapat 5a

  Like

 187. florence bt salleh berkata:

  cikgu ……..saye tkut sngt hadapi upsr….mkin lma dan mkin dkat upsr….makin mndtang msalh……sye tidak thu mcm mne sye ingin hdpi….cikgu…doakn nutk sye….

  Like

 188. AMYZA berkata:

  CIKGU TOLONG DOAKAN SAYA YA CIKGU. KERANA SAYA AKAN MENGHADAPI PEPERIKSAAN YE

  Like

 189. AMYZA berkata:

  saya sangat takut la Ustaz…………………….

  Like

 190. amyza berkata:

  bolehya Ustaz

  Like

 191. amyza berkata:

  ustaz tolong ya

  Like

 192. amyza berkata:

  ustaz sy sanggat takut la ustaz. apa yang patut buat ya ustaz? ustaz minta la kepada allah ya ustaz .

  Like

 193. amyza berkata:

  asalammualaikum

  Like

 194. Tanpa Nama berkata:

  tips yang sangat berkesan thanks ustat doakanlah agar dapat jawab kertas UPSR

  Like

 195. Tanpa Nama berkata:

  ustaz saya alia,esok saya nak pprksaan .malam ni saya buat slt hjt.pas2 esok saya ujian m3.lpst ujian,guru britahu saya.alia bhgian a awak dpt18 per 40 dan bhgian b sy dpt 19 per 40.sy trkjt.sya slalu dpt70
  yang ni sya gagal.knapa yeh?

  Like

 196. adlina berkata:

  ustaz.selain daripada tips yang ustaz bagi ini ,ustaz ada tak tips lain untuk saya menghadapi UPSR .

  Like

 197. shida berkata:

  thx , sya harap ap yg cikgu tulis tu blh buat sy lbh yakin untk menduduki exm sy , sy pelajar spm pda thn 2011 , doa kan sy untk cermelang dlm spm dn trial yg tk lma lagi

  Like

 198. SYAHMI ZAN berkata:

  MASALAH LUPA YANG GANGU NI

  Like

 199. adlina berkata:

  ustaz,semasa percubaan yg lepas saya berjaya mendapat 4a 1b berkat tips yg ustaz bagi saya berjaya mendapat keputusan yang cemerlang.yalah walaupun saya tidak mendapat 5a saya dah amat bersyukur dan akan berusaha lagi .

  Like

 200. Nurul Nafiza berkata:

  Assalamualaikum,ustaz……
  first time saya masuk ke dakam blog ini,saya berasa sangat terpegun,kerana blog ini dipenuhi tip-tips untuk mendapat 5A….
  agar blog ini berkekalan……………………

  Like

 201. nurul aain berkata:

  ustaz sy niey jenis malas membaca..bagi sy membaca adalah membosankan jer..
  apakah pendapat ustaz tentang diri sy niey………….

  Like

 202. aziz berkata:

  ustaz doakan saya untuk menghadapi UPSR, hrp ustz makbulkan

  Like

 203. adlina berkata:

  ustaz,selain daripada tips yang ustaz bagi nie ade x tip lain utk saya.

  Like

 204. nazain berkata:

  Ustad,saya harap saya dpt 5A di dalam tangan !!! ustad doakan yer .

  Like

 205. siti rafidah bte jakaria berkata:

  aslm’mualaikum ckgu sya sngt2 b’rterima ksh krna tips2 di atas sya dpt sedar.sekali lgi terima ksh.

  Like

 206. aqilah berkata:

  cikgu doa kan saye untuk mendapat 5A YA.WALAUPUN SAYA TAK KENAL CIKGU

  Like

 207. Rahman berkata:

  Assalamualikum,

  Saya teringat untuk cemerlang dalam pendidikan ikutlah cara belajar di sekolah Cina, buat banyak homework latihan menjawab soalan-soalan contoh. Sebabnya kat sekolah anak terima jer dari guru yang mengajar.

  Kat rumah pula buatlah dengan cara mengeluarkan atau mengingati apa yang dah dipelajari kat kelas.

  Sebab tulah ramai pelajar-pelajar Cian cemerlang dalam pelajaran

  Like

 208. Nurul Fazreen berkata:

  assalamualaikum ustad,,,,maaf menggangu,,,saya mengalami masalah lupa,,saya selalu lupa akan setiao ape yang cikgu mengajar dan selalu malas,,harap kehadiran ustad dapat membantu masalah saya,,,:)

  Like

 209. zuliana berkata:

  doakan saya dan kawan2 yang sebaya dengan tau

  Like

 210. Sabrina berkata:

  ustaz,saya dapat 5A dlm percubaan upsr .ada tips supaya saya tak menjadi sombong?

  Like

 211. luqman berkata:

  terima kasih kerana berkongsi tips dengan kami….. harap ustaz dimurahkan pahala…… Insya’Allah!!

  Like

 212. luqman berkata:

  terima kasih kerana berkongsi tips dgn kami….

  Like

 213. adrina berkata:

  assalamuaikum ustaz. saye nk berckp sikit la. saya agak tertekan dgn keadaan murid2 di kelas saya yang x peduli kan pasal upsr dan asyik bermain saja. saya ialah seorang ketua darjah. saya asyik menjaga kelas sampai saya lupe nk ulangkaji.Apabila saya asyik ulangkaji pelajaran di dlm kelas pada waktu senggang dan tidk menjaga kelas,guru saya akan mengaggap saya tidak menjalani tugas. saya hrp ustaz dpt bantu saya. terima kasih

  Like

 214. iffah berkata:

  ustaz,mcm mana nak jadi bijak? kenapa setiap orang mempunyai berlainan kebolehan? ada yg pandai dan ada yg tak pandai.saya pernah lihat yg orang yg tak baca buku pun boleh lulus. manakala ada di kalangan yg baca buku pun tidak dapat targetnya. mengapa?

  Like

 215. Tanpa Nama berkata:

  assalammualaikum…ustaz tolong doa kan saya supaya saya mendapat keputusan yang cemerlang iaitu 5A…tolong doakan untuk kwan2 saya juga ye ustaz…ustaz tolong doakan saya semasa saya menjawab soalan upsr hati saya terbuka untuk menjawab soalan dan doakan semasa saya menjawab soalan dpat menanda jawapan dengan tepat dan betul ye ustaz…saya ingin masuk ke sekolah berasrama panuh…semoga allah kabulkan doa saya dan ustaz….tolong doakan sye ye ustaz…

  Like

 216. anis fasehah berkata:

  assalammualaikum ustaz…tolong doakan saya supaya saya mendapat keputusan yang cemarlang dalam upsr ye ustaz..tolong doakan untuk kawan2 saya juga ye ustaz..ustaz tolong doakan saya semasa saya menjawab soalan upsr dapat menjawab dengan hati yang terbuka dan dapat jawapan yang tepat dan betul..saya ingin masuk ke sekolah berasrama penuh dan dapat mencipta sejarah dalam hidup saya..tolong doakan saya ye ustaz..semoga allah kabulkan doa saya dan ustaz…tolong saya ye ustaz doakan saya…

  Like

 217. izzah berkata:

  assalamualaikum ustaz. saya meminta ustaz tolong doakan saya dan kwn2….. kami sudah bertawakal…tolonglah,saya merayu kepada ustaz…. upkk saya langsung tidak menyenangkan hati…kali ini saya cuba untuk menggembirakan hati mereka… jika saya mendapat psra mumtaz 99% dan upsr lulus kerana disebabkan doa ustaz,saya akan doakan semoga ustaz dicucuri rahmat dan berjaya di dunia dan diakhirat. sekian.

  wassalam…

  Like

  • Abu Musaddad berkata:

   wslm…em insyaAllah ustaz doakan semua berjaya dlm exam masing2…yg penting kamu semua sentiasa berusaha dan tidak putus asa….selebihnya bertawakallah kepada Allah SWT….ameen..

   Like

   • Amy Nurul Shafira berkata:

    assalamualaikum ustaz..saya meminta ustaz tolong doakan saya dan kwn2……cikgu2 kami sudah membuat solat sunat hajat,solat sunat taubat dgn solat sunat dhuha…jika saya mendapat 5a@4a1b…saya dan kwn2 ingin membuat cikgu2 kami gembira….tolong larr kami ustaz,saya merayu kpd ustaz..klu saya dan kwn2 dpt 5a@4a 1b kami akan membalas jasa ustaz…supaya kami x berputus asa…..jika saya berjaya dlm upsr saya doakan ustaz dan keluarga semoga dicucuri rahmat dan berjaya didunia dan di akhirat.sekian daripada saya amy nurul shafira ..dari sekolah kebangsaan kota masai 2 pasir gudang,johor….

    SEKIAN DARI SAYA,

    WASSALAM……

    Like

 218. anis berkata:

  ustaz…..can ustaz tell me how we get 5a’s?

  Like

 219. Farahin Ismakhalil berkata:

  Salam ustaz….tolong doakan saya dan tahun 6 Sk Seri Jaya mendapat 5a dalam UPSR pada tahun ini….saya mengimpikan agar sekolah kami mendapat 5A seramai 52 orang…tolong doakan ye ustaz….saya harap murid tahun 6 ini masuk ke sekolah berasrama penuh dan mencapai cita2 kami semua…harap doa ustaz dan doa kami semua dikabulkan oleh ALLAH..AMIN…

  Like

 220. Tanpa Nama berkata:

  selepas baca tips ni saya lebih yakin dan bersedia untuk menghadapi peperiksaan
  ustaz doakan kami yang akan menghadapi peperiksaan berjaya kelak

  Like

 221. norshahirah berkata:

  selepas baca tips ni saya lebih yakin dan bersedia untuk menghadapi peperiksaan
  ustaz doakan kami yang akan menghadapi peperiksaan berjaya kelak

  Like

 222. ummi berkata:

  assalamualaikum.

  Alhamdulillah..Tips untuk menghadapi peperiksaan ini amat bermanfaat untuk panduan murid-murid ummi.Syukran ya ADMIN

  Like

 223. ummi berkata:

  Ummi minta izin nak publish tips yang ustaz bagi ni dalam blog skul ummi secara ringkas..Syukran ya ustaz

  Like

 224. Stisya Gurlz berkata:

  haha…. maseh lagi berdebar cikgu.. doakan sye kk

  Like

 225. Tanpa Nama berkata:

  uztaz tolong doakan saya dan doakan supaya otak saya penuh dengan pengajaran

  Like

 226. Tanpa Nama berkata:

  slam, sye nk ustaz doakan sye memgambil upsr x lama lagi
  in peuang sye..tolong ustaz doakan sye…………..ustaz tolong doakan sye dpt lulus semu sajap upsr nanti okey nanti sye akan doakan ustaz sihat dan familay ustaz pon sihat

  Like

 227. Muhammad Hakim berkata:

  assalammualaikum………
  ustaz cmne nk lulus pmr???????
  pning dh kpale saye ustaz………..

  Like

 228. nur azma afiza bt abdul halim berkata:

  assalamualaikum…saya pelajar tahun 6 dan akan menghadapi upsr pada tahun dan tak lama lagi..saya nak minta sikit daripada ustaz..doakan kami mendapat lima A dalam upsr nanti….insyaalah…selamat hari raya…

  Like

 229. nur azma afiza bt abdul halim berkata:

  assalamualaikum….saya murid tahun 6..dan akan menghadapi upsr tahun ini..jadi saya nak ustaz doakan saya dan kawan2 saya dapat 5A dalam upsr nanti..insyallah..selamat ary raye…

  Like

 230. Tanpa Nama berkata:

  sye minta sesiapa tolong sye . . .
  tolong doa kan sye boleh . . .

  Like

 231. nazwa berkata:

  time ksih ustaz krana brkongsi tips untuk kami..

  Like

 232. qyla amza(upsr candidates) berkata:

  assalamualaikum ustaz , sy akan mnghdapi UPSR tidak lme lgi . . sy sring ad msalah dgan adik2 sy n kwan2 mreka bnyak mngngu sy time blajar . . bgaimana ustaz sy slesaikan msalah i2 ? tlong lah sy ustaz . . dlam klas , sy sring dngki dgan kwan sy , jika mreka mndpat mrkah tnggi . . bgaimana untuk slesaikan ustaz ? dan ustaz tlong doakan sy mndpat 5A upsr ! trima ksih ustaz , wssalam . . agr ustaz sntiasa shat ! aminn !

  Like

 233. qyla amza(upsr candidates) berkata:

  assalamualaikum ustaz , sy mrupakan calon yg akn mnduduki peperiksaan UPSR tpd mnggu dpan . . dan sring dgngu oleh adik2 sy n kwan2 ktika blajar . . jd sy brase mlas untuk blajar . ustaz tlonglah sy , bgaimana untuk selesaikan msalah sy ini ? dan sy mrupakan ank yg ibu bpa n smua mk sdare trget sy untuk mndpat 5A UPSR ! TLONGLAH SY USTAZ ! SY ARAP USTAZ BLAS SCEPAT MUNGKIN ! SYUKRAN JAZILAN !

  Like

 234. ibu berkata:

  ustaz, saya ibu kpd anak yg akan menduduki upsr tahun ini. anak saya tidaklah cemerlang dlm pelajaran hanya sedikit sederhana sahaja. anak saya sentiasa mencuba tetapi mungkin hanya itu dia mampu. walau bagai cara saya lakukan. Saya amat susah hati dan sentiasa berdoa untuk dia berjaya. Ustaz, tolong doakan semoga anak saya berjaya di dunia dan di akhirat.

  Like

 235. nur athirah khaliesa bt ahmad sabri berkata:

  cikgu tolong doakan sya berjaya ye

  Like

 236. ATHIRAH berkata:

  salam cikgu,cikgu walaupun cikgu bukan cikgu saya tapi saya berharap agar cikgu
  doakan saya berjaya dalam UPSR dan mendapat keputusan 5A ……………

  Like

 237. fatin berkata:

  doakan saya semoga saya berjaya bersama calon-calon upsr diseluruh Malaysia yang lain,,,,,amin….:)

  Like

 238. Tanpa Nama berkata:

  Gud luck smua orang …Hrp dpt 5A ….
  jng terlalu stres,mkn makanan yg seimbang,kurangkan tengok TV,jng main PSP,PS2,PS3 dan jgn main game komputer…..
  dan yg paling peting jng buka FACEBOOK

  THE MOST IMPORTANT…..
  -selalu ingat tuhan
  -jaga hati kawan
  -selalu bertanya pd guru GOOD LUCK BEST WISHES FROM ME……

  Like

 239. Ina Syahf berkata:

  terbaex lah 7 tips tuk cmerlang dlm UPSR

  Like

 240. nur adibah berkata:

  ustaz tolong doakan dapat 5a ye ……. saya nak gembirakan hati mak & ayah saya

  Like

 241. Nur Fitri Mahsuri berkata:

  Doakan sy dpt 5A dlm UPSR nie nanti k,ckgu… Org kta UPSR thn nie susah… Doakn sy dpt jwb soalan UPSR dgn mudah dan doakan sy dapat 5A dlm UPSR k…

  Like

 242. farahnia berkata:

  salam…
  hye,,,,,
  nk tayak cikit bole……
  cmna ea sye nk jawab exam ngan tenang ea,,,,
  tiap kali nk ambik exam,,sye gemuruh,,,,,n ssh nk jawb soalan,,,,,,,,,,,,

  Like

 243. syaswanie hairudin berkata:

  ustaz doakan sye dpt 5A au….

  Like

 244. Rubinee a/p chandrasekaran. berkata:

  peperiksaan semakin hampir. saya hendak cakap sesuatu iatu jangan main facebook banyak nanti susah nak jawab periksa.buat ulangkaji segera.kalau boleh buat latihan2 tahun2 lepas.semoga menjawab dengan baik.

  Like

 245. syammil berkata:

  Assalamuaalaikum sume tlg doakan sye brjye…….smoge sye mendpat 9A

  Like

 246. hadifa zahira berkata:

  tq…..kerana bagi tips…..tips nie sangat bguna….:)

  Like

 247. nuriffah izati berkata:

  slam …. cikgu nak mintak tlg ..
  doa kan saye ye untk UPSR hari selasa ni…..

  Like

 248. nuriffah izati berkata:

  doa kan saye untuk UPSR hari selasa ni k…. ๐Ÿ™‚

  Like

 249. khairin ngah berkata:

  salam ustaz tolong doakan saye dpt 5A upsr ye…….

  Like

 250. marsya berkata:

  saya adalah calon upsr 2011…saya akan periksa lusa….sy brhrp smua yg melawati blog ini agar mendoakan sy spy memperolehi kejayaan yg sgt cmrlg..AMEEN…salam….

  Like

 251. ain amran berkata:

  tip-tip yang berguna untuk budak yg nak menghadapi upsr tahun 2011!!!!!!!!!!
  org lain pown bleh ambil tip ni untuk menghadapi peperiksaan akhir tahun mcm saya….

  Like

 252. Aini Arif berkata:

  Asslamualaikum,cikgu.Terima kasih atas tips yg cikgu berikan.Ia amat bermakna bg sy & kawan-kawan sy yg bakal menduduki UPSR tahun ni..sy harap cikgu dpt d0akan kami sekolah SRAIPB tuk mendpt keputusan yg cemerlang iaitu 5 A bg setiap subjek..

  Like

 253. dayang kasmadiana berkata:

  harap harap peperiksaan semester 2 saya lulus dlm peperiksaan ni pada bulan ni saya nak bangga kan keluarga saya. saya nak lulus untuk masuk universiti doa kan saya ye

  Like

 254. dayang kasmadiana berkata:

  harap harap saya lulus dlm peperiksaan semester 2 amin……………………………………………………………………………………………….

  Like

 255. Khuluq berkata:

  assalamualaikum, ustaz. Saya tahu yg ustaz pelik kerana ingin mengharapkan ustaz sahaja. kami hanya ingin ustaz doakan sahaja. UPSR dah habis. Kini hanya tinggal PSRA bagi tahun 6 yang mengambilnya. saya memang lemah pada subjek agama. tujuannya untuk menegakkan agama islam,bukan? itulah sebabnya saya suka. Harap ustaz akan halalkan kami semua membaca tips yang ustaz bagi. sekian.

  Like

 256. mawar berkata:

  assalamualaikum,ustaz. Saya berumur 17 tahun…saya nak tanya ustaz.. mcm mana kita hendak memperoleh kejayaan sedangkan kita sudah berusaha,… saya mmg org yg lemah.. jadi saya nak minta cadangan drpd ustaz supaya dapat membantu masalah saya ini. cita2 saya ingin memasuki universiti… saya mahu mencapai apa yg saya mahu… saya nak menggembirakan hati mak dan ayah saya… saya nak menjadi orang yang berjaya didunia dan diakhirat. semoga berkat yg ada pd ustaz akan diredhai.. SELAMAT HARI RAYA.. harap dibalas…. ๐Ÿ™‚

  Like

 257. azman berkata:

  terima kasih kerana tips yang ustaz berikan!!!! saya sudah berjaya ke menara gading!! terima kasih yg teramat!! saya sudah berjaya! ;>

  Like

 258. Tanpa Nama berkata:

  I love this info..tq..at least it helps me to release tensions ๐Ÿ˜€

  Like

 259. daniel berkata:

  thank you for your tips. i love that.. that give me a lot of interest… i made from england.. this is the first time i saw this blog.i feel very happy and thankful to god for giving me the opportunity to read and examine all the tips given. i hope teacher always be happy..

  Like

 260. kim park min berkata:

  ํ‰ํ™”๊ฐ€ ์—ฌ๋Ÿฌ๋ถ„์—๊ฒŒ ์žˆ๊ธฐ๋ฅผ ๋น•๋‹ˆ๋‹ค … ์šฐ๋ฆฌ์—๊ฒŒ ์ด๋Ÿฐ ์กฐ์–ธ์„์ฃผ๋Š” ์ฃผ์…”์„œ ๊ฐ์‚ฌํ•ฉ๋‹ˆ๋‹ค .. ๋‚˜๋Š” ์„ ์ƒ๋‹˜์ด ํ•ญ์ƒ ์‹ ์˜ ์ถ•๋ณต์„ ๋ฐ”๋ž๋‹ˆ๋‹ค.

  Like

 261. muhammad berkata:

  ู…ุฑุญุจุงุŒ ุฃุณุชุงุฐูŠ. ุฃุดูƒุฑูƒู… ุนู„ู‰ ุฅุชุงุญุฉ ู‡ุฐู‡ ุงู„ู…ุนู„ูˆู…ุฉ ู„ุฌู…ูŠุน ุฒูˆุงุฑ ู…ูˆู‚ุน ุงู„ู…ุนู„ู… ุงู„ุฅู†ุชุฑู†ุช. ุงู„ุนุฏูŠุฏ ู…ู† ุงู„ุฒูˆุงุฑ ุจุญูŠุซ ุงู„ุฒูŠุงุฑุฉ. ูƒู†ุช 14 ุนุงู…ุง. ูˆุณูŠุชู… ุชูˆููŠุฑ ุงู„ู‚ูˆุช ูˆุงู„ุฃู…ู„ ุงู„ุฃุณุชุงุฐ ู…ูƒุงูุฃุฉ ู…ุถุงุนูุฉ..

  Like

 262. Tanpa Nama berkata:

  doakan saya juga ya ustaz n ustazah agar saya berjaya dalam exam nanti

  Like

 263. ndra berkata:

  doakan pelajar2 yang mengambil pepriksaan ya,cikgu
  walaupaun saya tidak mengenal cikgu,,,hehe,,ngee~~

  Like

 264. Tanpa Nama berkata:

  terima kasih ats tips yang diberikan….ustaz doakan saya ya agar berjaya di masa hadapan..

  Like

 265. Tanpa Nama berkata:

  cgu jgan lupa doakn sya thun ini kerana sya mahu menduduki peperiksaan spm..

  Like

 266. nanajiha berkata:

  the best tip…i”ll follow what tip say…
  hope i get the best result for pmr 2011…
  insyallah..

  nanajiha(assuntagirlschool)

  Like

 267. Tanpa Nama berkata:

  doakan saya ustaz, berjaya menduduki peperiksaan

  Like

 268. anne berkata:

  assalamualaikum…. kengkawan.. blh tak tlg sy… sy rasa mcm terlmbt nak ready PMR nih.. sbb bru skg sy sdar bhawa pmr dah dekat.. ๐Ÿ˜ฆ

  Like

 269. anne berkata:

  hye… asamekom?

  Like

 270. Alif berkata:

  Saya ialah seorang pelajar yang akan menghadapi peperiksaan dua minggu lagi tip yang diberi memang berguna untuk persiapan saya terima kasih.

  Like

 271. athirah berkata:

  allhamdulillah….insyaallah…saya akan gunakan tips ini untuk menjadi seorang yang cemerlang….dunia dan akhirat

  Like

 272. narniazs lennie berkata:

  terima kasih juga ye…dengan adanya tip-tip ini,saya akan terus berusaha…

  Like

 273. narniazs lennie berkata:

  yelah tu……………………………………………………………………………………………………………

  Like

 274. Minnie Yumi Chan berkata:

  ahh.. stelh membaca blog ini, sye lbih bersemangat untuk menghadapi ujian akhir thun.. ustaz, tlg doakan sye ye smoga berjaya.. sye nk sgt tgk ibubapa sye happy

  Like

 275. Yuzzrena berkata:

  Good,good,good…..

  Like

 276. anisa berkata:

  assalammualaikum,ustaz and kawan kawan.tlg doakan saya supaya dapat 5A UPSR ….saya dari skjb perai

  Like

 277. aisyah berkata:

  terima kasih skrang saya sudah bersedia utk menduduki peperiksaan

  Like

 278. aisyah berkata:

  say bersedia

  Like

 279. aliyah izzati berkata:

  terima kasih bagi tips macam tu.insyaalah saya akan berjaya

  Like

 280. arissa karmila binti yusni berkata:

  saya akan gunakan tips ini sebaik-baiknya.TERIMA KASIH KERANA MEMBERI TIPS.

  Like

 281. NURUL NATASYA ALI berkata:

  USTAZ TOLONG BERI SAYA TIPS UNTUK MENGHILANGKAN RASA BOSAN TERHADAP SEMUA PELAJARAN.

  Like

 282. aliyah izzati berkata:

  USTAZ DOAKAN SAYE MASE UJIAN PKSR 2 SAYA NANTI

  Like

 283. syahmi berkata:

  oi tak payahlah cakap macam itu kecik hati dia nanti

  Like

 284. farzana farisha berkata:

  saya yakin berjaya dalam peperiksaan akhir tahun ini

  Like

 285. cahaya murnihrah berkata:

  cikgu tlong doakan saye..dapt 5A dlam ppriksaan minggu hadapan ๐Ÿ˜ฅ ๐Ÿ™‚

  Like

 286. misteri berkata:

  salam cikgu.minggu depan 24 haribulan sye ada excel,sye harap semoga cikgu dapat doakan sye walaupun cikgu x kenal sye.sye harap dapat 5A supaya dapat masuk kelas pertama thn dpn.

  Like

 287. Syafiqah berkata:

  ustaz..macam mana kita nak jaga masa solat kita??saya selalu lalai dengan solat subuh,asar dan isyak..jika ustaz tahu ajarlah ya..saya ustaz dapat bantu saya.

  Like

 288. Mohd Azha berkata:

  asalammualaikum ustaz doakan saya lulus

  Like

 289. Tanpa Nama berkata:

  sangat berkesan

  Like

 290. anis fahima berkata:

  saya suka lihat laman web ni……terima kasih

  Like

 291. Nur Fatin Najihah berkata:

  cikgu, saya akan menjalani peperiksaan pada minggu hadapan.jadi, boleh kah cikgu bagi saya nama2 makanan yang boleh merangsang minda dan terima kasih atas 7 tips ini.

  Like

 292. Nur Fatin Najihah berkata:

  terima kasih atas 7 tips yang cikgu bagi ini . Jadi saya cadangkan supaya cikgu boleh bagi list makanan yang boleh merangsang minda

  Like

 293. Nur Fatin Najihah berkata:

  cikgu,bagaimana hendak lebih menguasai pelajaran Bahasa Melayu,Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab. Walaupun sudah menguasainya dan selalu mendapat 90 keatas (markah) tapi saya hendak menguasai dengan lebih mendalam supaya target saya mencukupi iaitu 94 keatas dan bukan hanya 90 keatas

  Like

 294. Nur Fatin Najihah berkata:

  betul3….usaha tangga kejayaan

  Like

 295. Kyra Maidinah berkata:

  thanks 4 da tips ustaz…..
  i followww…. hehehee….. (*,^)v

  Like

 296. ammar faidhi berkata:

  walaupn tahun depan sya nk menghadapi PMR,,,saya harus mula dr skrg,,supaya dpt improve skill ,,

  Like

 297. Tanpa Nama berkata:

  hello guyst

  Like

 298. nur cahaya berkata:

  assalamualaikum ustaz..terima kasih atas tips yg d kongsi,smoga tips ini dpt membantu sy..tahun ni sy akan menduduki spm..ustaz doakan sy agr cemerlang dalam spm nanti ok..teriama kasih..

  Like

 299. assalamualaikum dan salam satu malaysia . saya sering gagal didalam beberapa subjek seperti biology , physics dan chemistry . apakah cara – cara untuk mengingati topik – topik terpenting ? selain itu , saya berasa tidak yakin dengan diri sendiri .bagaimanakah untuk mengatasi masalah ini ?

  Like

 300. are yadiey are suwhat berkata:

  assalamualaikum w.b.t……ustaz doakn sye boleh jwb exam n dpt result cemerlang dalam spm 2011 ni,,,,,,,,terima kasih bnyak2 ustaz,,,,,,

  Like

 301. saya nie study siang malam kadang sampai xtidur…..tapi napa yang masuk dalam kepala nie skit saja….doa,solat hajat semua saya dah buat…tapi xjuga menjadi….apa pendapat ustaz……..

  Like

 302. jun berkata:

  cikgu saya peperiksaan sangat teruk lain tahun sudah masuk from 5 i tak tahu macan mana jawab
  peperiksaan

  Like

 303. Mohd Noor Aqim Bin Zamri berkata:

  slm ustaz terima ksih d atas tips2 yg ustaz bg…..slepas saya mmbacanya diri saya brtmbah brkeyakinan……saya akan mmbuat persediaan awal menjelang peperiksaan PMR……ustaz doakan untuk saya supaya cmerlang dan saya akan doa kan untuk ustaz spaya bahagia d smping isteri tersayng…..aaaaaaaammmmmmmiiiiiiiinnnnnnnnn yarabbal alaamin…..

  Like

 304. husna berkata:

  cikgu saye boleh diketogorikan sebagai pelajar cermelang ke
  ?????
  saye x pasti dengan kemampuan saye….
  lagi pon tahun depan saye akan menjalani UPSR……
  adekah saye akan mendapat lime A…
  tapi saye rase kalau orng lain boleh saye pasti boleh juge kan cikgu…
  ๐Ÿ™‚

  Like

 305. Tanpa Nama berkata:

  ARAP2 SAYA DAPAT 5A DALAM UPSR SEMOGA DOAKAN SAYA YE

  Like

 306. adib berkata:

  cikgu….sye bnyk mnglami mslh peribdi yg menyebabkn sye hilng smngt untuk bljr..mcmne carenye untuk sye kmbali bersemangt untuk bljr semule….

  Like

 307. nur alisha berkata:

  salam..sya ingin mengetahui tips bgaimanakah cara untuk menguatkan ingatan bagi setiap mata pelajaran y berbeza..kerana sya sukar untuk menjwab exam..kerna terlupa bgaimna hendak menjwb tersebut..sya lemh mta peljran mt,sej n bi..ia menyebb kan sering membuat kan sya sngt tertekan..pd msa y sma sya mmpunyai mslah keluarga..

  Like

 308. asyraf berkata:

  cikgu doakan saya endapat 5A 2012

  Like

 309. fatin berkata:

  doakaan saya menjab upsr dgn tenang ๐Ÿ˜€

  Like

 310. iena berkata:

  tips nie kna gna bik2…..
  klau x gna bik2,cm mna nk pndai
  d0k ckp sja wt pa
  kna berusha jgk….

  Like

 311. fizul ~skull berkata:

  insyaallah saya akan buat yang ter baikk ~

  Like

 312. Tanpa Nama berkata:

  Assalamualaikum,saya tahun menghadapi UPSR tolong doakan saya dapat 5A…….Saya akan berusaha bersungguh2

  Like

 313. Tanpa Nama berkata:

  harap dapat 8A

  Like

 314. Tanpa Nama berkata:

  saya tahun ini saya akan menduduki ujian {UPSR} CIKGU TOLONG DOAKAN SAYA SEMOGA SAYA BERJAYA

  Like

 315. Mohd berkata:

  Yeah….

  Like

 316. AUNI REMLI berkata:

  ASSALAMUALAIKOM USTAZ…SAYA AKAN MENGHADAPI UPSR TAHUN INI……SAYA BERASA SGT GEMENTAR..APA YANG PATUT SAYA LAKUKAN???????

  Like

 317. Tanpa Nama berkata:

  sya ingin dpt 5A dlm UPSR thn ni

  Like

 318. AINA PUTERI berkata:

  Assalammualaikum ustaz, nk tanya bagaimana kalau 2 minggu lagi ujian mcm mn susah lah nnti x dapat rehat dn selalu tdr lewat. ๐Ÿ™‚

  Like

 319. er-man berkata:

  hai korang semua……

  Like

 320. alley- justina berkata:

  cemoga allah memb’kati do’ caye iniew………..

  Like

 321. MION berkata:

  ustaz sya teringin sangat nk dpat 5 A

  Like

 322. MION berkata:

  WLAUPUN SAYA BKAN ANAK USTAZ,TOLONG DOAKAN SAYA USTAZ SUPAYA SAYA BOLEH MENDAPAT 5A

  Like

 323. Tanpa Nama berkata:

  terima kasih mengguna tips in tapi ada kah ada cara yg mudah lagi yg lbih berkesan

  Like

 324. ilaa berkata:

  cikgu bagai mna nk mngigati satu pelajarn itu dgan mudah ?

  Like

 325. SMA BOY berkata:

  PENGARUH NEGITIF BANYAK DALAM KEPALA OTAK SAYA==’/.. TATAW NAPE:) MACAM MANA NAK KURANGKAN ?

  Like

 326. mohd faris berkata:

  inyaallah,saya akan berjaya dalam UPSR.. ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚

  Like

 327. pinkish schia berkata:

  asallamualaikum…., ustaz saya ingin mendapat 5a dalam peperiksaan… walaupun saya bukan anak atau darah daging ustaz, ustaz tolong doakan saya ok… insyallah dengan tips yang ustaz bagi ni saya boleh mendapat 5A dan menjadi pelajar yang cemerlang….
  TERIMA KASIH…..

  Like

 328. amylia berkata:

  terima kasih…tip ini amat penting untuk pelajar yang akan menghadapi peperiksaan..tip ini juga amatlah penting untuk mendapat keputusan yg cemerlang…semoga tip ini boleh membantu saya..:D

  Like

 329. asmat berkata:

  trima ksih sebb bgi tips kpada kmi ckgu,sye hrp cikgu doakan sye untuk mendapat 5a pada thun ini,yer ckgu.saya mdh terpwngaruh dng rkn sebya sya bagaimana untuk mengatasinya ckgu

  Like

 330. Raja Qaishah Zahra berkata:

  ustaz doakan saya dapat 5A ye…

  Like

 331. Shami Afiq berkata:

  Hye Asalammualaikum dan apa khabar esok saya bermula periksa saya harap mendapat 8 A dalam PKSR kedua tahun lima ini insyaalah kalau saya boleh dapat 5a doakan saya tau …Bye…

  Like

 332. Shami Afiq berkata:

  Asalammualaikum saya dari johor bahru (taman universiti) esok saya bermula periksa PKSR tahun Lima Saya berharap agar saya mendapat 8A dalam peperiksaana PKSR yang kedua ini insyallah saya mendapat 8A aminhirobbilalamin

  Like

 333. Rabi'atul Adawiyah berkata:

  Assalammualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.. Ustaz,doakan ana semoga ana lulus dengan cemerlang dalam sesi temuduga DARUL QURAN 16 APRIL ini.. AMIN..

  Like

 334. Assalammualaikum.. Ustaz,doakan saya lulus dengan cemerlang dalam sesi temuduga DARUL QURAN pada 16 APRIL ini..

  Like

 335. terima kasih cikgu atas ucapan cikgu tolong doa kansaya cikgu

  Like

 336. rahmat kamil berkata:

  slm ustaz macamana nk lulus sbjek inglish,matematik n sains sye risau la thun ni sye nk spm tlong la sye ustaz skurang kurangnya sye nk lulus smua subjek dlm spm tlong doakn sye ustaz wslm

  Like

 337. maisarah berkata:

  ustaz,tolong doakan saya supaya saya akan berjaya dlm UPSR…….

  Like

 338. irfan berkata:

  ustaz….macam mne nak hilang perasaan malas dalam dri sya ustaz

  Like

 339. farah berkata:

  ustaz,doakan sya supaya abg sya dan sya mendapat keputusan yg cemerlang ya ustaz…..

  Like

 340. mohamed lokman berkata:

  ustaz tolong doakan saya untuk dapat 8A dalam PMR tahun ini.

  Like

 341. Kpopers berkata:

  Saya yakin saya boleh dapat 5A dlm UPSR…

  Like

 342. Insyirah200 berkata:

  Assalamualaikum…,,
  terima kasih untuk tips2 tu yha ustaz..saya hrp dengan tips2 tu saya boleh buat yg trbaik dlm UPSR tahun ini..doakan saya dpt 5a yha kwn2 yg tngok komen sya nie.. ๐Ÿ˜€
  wassalam..

  Like

 343. nurin najmina berkata:

  memang betul2 bergunalah tips ni…tahun ni saya akan menghadapi UPSR… ustaz doakan saya berjaya …….

  Like

 344. Nur Alia Ameera berkata:

  SAYA PERNAH DAPAT NOMBOR 1 WAKTU DARJAH 4 DULU

  Like

 345. KIRAN RAJ berkata:

  banyak terima kasih bang

  Like

 346. ALLIF HAKIMI berkata:

  TOLONGLAH SESIAPA MENDOAKAN SAYA UNTUK BERJAYA PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN TOLONGLAH SAYA MERAYU. DAPAD NOMBOR 2O JADILAH TOLONG DOAKAN HAI. SESIAPA YANG MENDOAKAN SAYA. SAYA AKAN DOAKANNYA MENDAPAT NO.1 AMIN.

  Like

 347. ALLIF HAKIMI berkata:

  ASARG

  Like

 348. nik murny berkata:

  assalamualaikum ustaz..ni first time sy lihat blog ustaz..sy ase amat tertekan bila fikirkn exam sy..13/6 ni sy akan duduki exam lembaga jururawat malaysia..sy tkut sy x berjaya..fikiran sy jd selalu fikirkan exam sy…sy xthu cmne nk hadapi exam nt…

  Like

 349. schamimie berkata:

  slam,tahun ni sya akan mnduduki peperiksaan UPSR jad tolonglh doakn sya spaya sya blh mnjawab dgn baik

  Like

 350. nabila berkata:

  saya sangat suka menggunakan 7 tips ini apabila ingin menghadapi peperiksaan

  Like

 351. hazirah berkata:

  doakan untuk saya jge usztaz

  Like

 352. Tanpa Nama berkata:

  sya nak ambil PMR nie ustaz….. kolah agama boleh berjaya ke…? sbab sye x penah tengok kwan2 yg dpat 9A pun……. tapi ustaz tlong doa kan sya disamping sya berusaha……..

  Like

 353. puteri berkata:

  assalamualaikum ya ustaz,doakan sata juga..saya akan menduduki STPM hujung tahun ini..

  Like

 354. hazwaliza berkata: